Raspad eurozone donio bi Njemačkoj 7 do 10 posto manji BDP

U slučaju raspada eurozone njemačko gospodarstvo moglo bi se smanjiti do 10 posto, a i sam izlazak Grčke iz područja jedinstvene valute nosi sa sobom značajne rizike za poslovanje, istaknuo je u četvrtak ekonomski savjetnik njemačke vlade Lars Feld.

Feld je jedan od pet ekonomskih stručnjaka čija stajališta bitno određuju javnu raspravu u Njemačkoj iako je njihov izravni utjecaj na politiku ograničen. Ta je peteročlana skupina nedavno izračunala da ukupna njemačka bruto potraživanja prema eurozoni iznose oko 3.500 milijardi eura.

Kada dobar dio tih potraživanja ne bi mogao biti naplaćen, u stečaj bi otišla brojna mala i srednja poduzeća i gospodarstvo bi bilo teško pogođeno, rekao je Feld u srijedu navečer u jednom novinarskom klubu u Frankfurtu. Bilješke s njegova izlaganja objavljene su danas. BDP bi se vjerojatno smanjio između sedam i 10 posto, kazao je.

Ni grčki izlazak ne bi prošao bez značajnih troškova, kazao je Feld, dodavši da je rizik širenja krize putem bankarskog sustava smanjen, ali još uvijek prijeti opasnost da ulagači zbog izlaska Grčke počnu spekulirati i s izlaskom drugih zemalja.

Brojni njemački dužnosnici javno razmatraju opcije podvrgavanja Grčke pritisku da istupi iz eurozone. Kancelarka Angela Merkel i njezini saveznici odlučno se protive toj ideji. Feld je također kazao kako očekuje rast njemačkog BDP-a u ovoj godini za 0,8 do 0,9 posto, uz stagnaciju u trećem i četvrtom tromjesečju. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox