RBA analitičari: BDP će pasti čak 2,9 posto

Objavljeni podaci o kretanju nezaposlenosti u srpnju pokazali su da pozitivan učinak sezonskog zapošljavanja vidljiv u proljetnim mjesecima iščezava budući da se glavnina sezonskih radnika zaposlila u razdoblju od ožujka do lipnja, objavljeno je u tjednom pregledu RBA analiza.

Tako je u srpnju stopa nezaposlenosti, nakon četiri mjeseca smanjivanja, ponovo porasla te prema prvim podacima DZS-a iznosi 17,5%. Rezultat je to porasta broja nezaposlenih, dijelom zbog izostanka značajnijeg sezonskog zapošljavanja, a dijelom i zbog priljeva u nezaposlenost osoba koje su završile formalno obrazovanje.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativna kretanja pa je stopa nezaposlenosti bila za 0,7 postotnih bodova veća nego u srpnju prošle godine.

Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 18,8%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 18,3%. Očekujemo da bi kolovoz mogao donijeti nastavak blagog rasta registrirane stope nezaposlenosti. S dolaskom jesenskih mjeseci kretanja na tržištu rada će očekivano pratiti svoje sezonsko kretanje te će se povećavati.

Nema naznake oporavka

Oporavak na tržištu rada očekujemo tek nakon oporavka realnog sektora i posljedično intenzivnijega kreiranja novih radnih mjesta. Kako u sljedećoj godini očekujemo tek blagi rast gospodarstva, nezaposlenost će i dalje ostati razmjerno visoka.

Nastavak negativnih trendova na tržištu rada uslijed produbljivanja gospodarske krize uz istovremeno snažnije inflatorne pritiske doprinijele su izostanku realnog rasta plaća na godišnjoj razini.

Rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga, smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć. S druge strane privreda je iscrpljena dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta.

Za petak je DZS najavio objavu prve procjene BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju te objavu robne razmjene za srpanj. Očekujemo realni godišnji pad gospodarstva od 2,9% na što upućuju negativni ekonomski pokazatelji za spomenuto tromjesečje, ističu analitičari RBA. (ps/jk)

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox