Realni pad plaća u 2011. godini

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za prosinac prošle godine iznosila je 5.493 kune, što je u odnosu na isti mjesec godine prije nominalno viša za 0,8 posto, a realno je niža za 1,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prosječna je neto plaća zaposlenih u Hrvatskoj i za cijelu prošlu godinu zabilježila realni pad.

Tako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za razdoblje od siječnja do prosinca 2011. godine iznosila 5.441 kunu, što je u odnosu na 2010. nominalno više za 1,8 posto, a realno je niže za 0,4 posto. Na mjesečnoj razini pak, u odnosu na studeni, prosječna je neto plaća za prosinac pala i nominalno i realno, pri čemu treba imati u vidu i isplate božićnica koje su bile uključene u isplate za studeni.

Najveća plaća u marketingu

Prosječna neto plaća za prosinac iznosila je 5.493 kune, što je u odnosu na prosječnu neto plaću za studeni nominalno manja za 4,1 posto i realno manja za 3,7 posto. Među djelatnostima, najviša prosječna neto plaća za prosinac isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) u iznosu od 9.958 kuna.

Slijedi zračni prijevoz sa 9.544 kune te upravljačke djelatnosti, savjetovanje u vezi s upravljanjem s prosječnom neto plaćom za prosinac od 8.859 kuna. Najniže plaće istodobno su isplaćene u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 2.839 kuna. U proizvodnji odjeće prosječna neto plaća za prosinac iznosila je 3.054 kune, a u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenju i održavanju krajolika 3.121 kuna.

Za razdoblje od siječnja do prosinca prošle godine prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je 7.796 kuna, što je u odnosu na 2010. nominalno više za 1,5 posto, a realno je niže za 0,8 posto.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox