Regulatori bi ubuduće mogli zahtijevati od banaka omjer temeljnog kapitala Tier 1 od 9,0 %

Međunarodni bankovni regulatori od globalnih bi banaka mogli ubuduće zahtijevati omjer temeljnog kapitala Tier 1 u visini 9,0 posto, uključujući i tri posto takozvanog "zaštitnog tampona", piše njemački tjednik Die Zeit, pozivajući se na nacrt prijedloga Baselskog odbora.


Kako je nadalje objavljeno u online izdanju Die Zeita, regulatori bi mogli od banaka zahtijevati da akumuliraju takozvani "protuciklični amortizer" od tri posto, čime bi zahtijevana visina temeljnog kapitala Tier 1 mogla porasti na 12 posto u dobrim gospodarskim vremenima.

Prethodno su regulatori tražili da omjer temeljnog kapitala Tier 1 bude najmanje četiri posto.

Baselski odbor, zadužen za izradu globalnih bankovnih pravila, o tome bi prijedlogu trebao raspravljati na sastanku u utorak a ima za cilj finalizirati paket strožih pravila u vezi visine kapitala banaka i pravila o likvidnosti pod nazivom Basel III.

Novi propisi trebali bi stupiti na snagu 2013., piše Die Zeit.

Njemački regulator Bafin odvojeno je objavio da će deset vodećih njemačkih banaka možda trebati 105 milijardi eura dodatnog kapitala prema novom setu pravila Baselskog odbora koji ima za cilj spriječiti nove financijske krize u budućnosti.

Regulatori zagovaraju podizanje visine kapitala koje bi banke bile dužne držati kako bi se zajmodavcima ostavilo mnogo dodatnog zaštitnog prostora koji bi se mogao iskoristiti u kriznim vremenima. (Hina)
 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox