RH prošle godine povukla samo 37 posto alociranih sredstava

Hrvatska je prošlu godinu završila s trideset sedam posto povučenih alociranih sredstava iz IPA fondova, a cilj je da u godinama ispred nas taj postotak barem udvostručimo zbog čega je potrebno ojačati administrativne kapacitete i poboljšati pripremljenost projekata, rekao je u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Grčić je govorio na konferenciji za novinare održanoj zajedno s europskim povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Prošlu godinu smo završili tek na 37 posto iskorištenosti IPA fondova. To je nešto što u ovoj našoj državi nikoga ne može zadovoljiti", rekao je Grčić, izrazivši nadu da će se sljedećih godina taj postotak "barem udvostručiti". "To bi jamčilo Hrvatskoj da iz mogućnosti koje pruža članstvo u EU-u izvuče maksimum, dodao je.

Grčić je istaknuo da bi trebalo imati pedeset posto više gotovih projekata, tzv. "zalihu projekata", nego novaca koji je na raspolaganju da bi se alocirana sredstva mogla apsorbirati u zadovoljavajućem postotku.

Trećina za infrastrukturne projekte

Također je pojasnio da je Hrvatska sada u fazi korištenja IPA fondova sa 140 milijuna alokacije, sljedeće godine, u drugoj polovici kada postane članica, taj se novac penje na 450 milijuna eura da bi već u 2014. taj iznos bio negdje oko 1,08 milijardi eura.

Dakle riječ je o bespovratnom i besplatnom novcu koji je iznimno respektabilan, ali taj novac je samo alokacija sve dok ne uspijemo taj novac povući a za to su nam trenutno ključne dvije stvari, jačanje administrativnih kapaciteta i pripremljenost projekata, rekao je Grčić.

Grčić je pojasnio da Hrvatska ima namjeru trećinu alociranih sredstava iskoristiti za velike infrastrukturne projekte, i to na promet, željeznicu, zaštitu okoliša, razvoj ljudskih resursa i jačanje regionalne konkurentnosti.

Ponovio je da će se državne strukture koje rade na pripremi projekata ekipirati s novih 200 ljudi, a da bi ukupno bilo optimalno imati 550-700 ljudi. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox