Rigorozne mjere Danice Ramljak za moderan i europski "Ruđer"

Institut Ruđer Bošković se priprema za transformaciju u moderan europski institut, a u toj preobrazbi proći će kroz proces neovisne međunarodne evaluacije, izjavila je ravnateljica Instituta Danica Ramljak.

 

To je zahtjevan i nužan proces koji po prvi put na tako rigorozan način prolazi jedna znanstvena institucija u Hrvatskoj - rekla je Ramljak dodavši kako će Institut nakon tranformacije postati ustanova sastavljena od neovisnih istraživačkih instituta usmjerenih prema vrhunskim međunarodno konkurentnim istraživanjima.

Istaknula je i kako će Institut ove godine obilježiti 300. obljetnicu rođenja Ruđera Boškovića, a u sklopu tog obilježavanja, između ostaloga, bit će organizirani znanstveni skupovi u Dubrovniku i Zagrebu na kojima će sudjelovati ugledni hrvatski i svjetski znanstvenici, među kojima i nobelovac Jean Marie Lehn.

Znanost je u vrhu diplomatskog interesa

Teme vezane uz znanost, tehnologiju i gospodarstvo, temeljeno na visokim tehnologijama, probile su se u sam vrh diplomatskog interesa - rekla je dodavši kako to uključuje i djelovanje hrvatske diplomacije te njihovo savjetovanje s predstavnicima ključnih hrvatskih znanstvenih institucija.

Podsjetila je na poteškoće s kojima se susreće u pokušajima da Institut uredi, kako je rekla, kao europski centar izvrsnosti te dodala kako dobiva "različite prljave poruke". Nisam ničija marioneta, a otkad sam došla u Institut ukinula sam napredovanja i zapošljavanja po preporukama - rekla dodavši kako Institut mora imati ravnatelja koji ima kičmu.

Napomenula je kako zna imena autora pisama i poruka te dodala kako je zbog stanja na Institutu između ostaloga bila i u Državnom odvjetništvu. Sve ovo radi desetak ljudi na Institutu Ruđer Bošković koji su sebi nekad dobro punili džepove - rekla je.

Na upit da komentira prijetnje otkazom dr. Saši Blagusu zbog javnoga istupa, ravnateljica je odgovorila kako Institut ima svoj Kodeks, koji članovima Instituta brani javno istupanje pod imenom Instituta Ruđer Bošković. Nisam prijetila otkazom, a gospodina Blagusa sam upozorila na pridržavanje pravila iz Kodeksa koji je donesen prije nego sam ja postala ravnateljica - rekla je.
Konferenciji za novinare nazočio je i Blagus, koji se nije složio s ravnateljičinim tvrdnjama. (Hina/MJ)

 

Foto: www.irb.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox