Riječki as2con-alveus radi na dizajnu brodova budućnosti

Riječka tvrtka as2con-Alveus početkom rujna započela je s projektom MOSAIC  Materials On-board: Steel Advancements and Integrated Composites, na kojemu sudjeluje u suradnji s deset partnera iz pet europskih zemalja. Projekt za cilj ima integraciju nisko legiranih čelika povišene čvrstoće i kompozitnih materijala u izgradnji brodova.

 

Ovaj projekt dio je europskog FP7 programa sufinanciranja istraživanja i razvoja, a budžet mu iznosi nešto više od četriri milijuna eura. Hrvatski predstavnik na projektu je riječka tvrtka as2con-alveus d.o.o., specijalizirana za istraživanje, razvoj i implementaciju novih tehničkih rješenja. Koordinator projekta je talijanska tvrtka CETENA SpA., koja je dio talijanske nacionalne brodograđevne grupacije FINCANTIERI.

MOSAIC predstavlja četvrti europski razvojni projekt, iz područja transporta, u kojem as2con sudjeluje kao jedan od partnera. Uz projektiranje komponenti od kompozitnih materijala te razne numeričke proračune, as2con će projektu doprinjeti  vršenjem analize troškova životnog ciklusa (life-cycle cost analysis), cost-benefit analizom te analizom međunarodnog tržišta kao i kreiranjem poslovnog plana i marketinške strategije za nove proizvode.

Cilj ovog projekta je znanstveno istražiti integriranu primjenu naprednih čelika i kompozitnih materijala na brodskim konstrukcijama s ciljem povećanja njihove pouzdanosti i otpornosti na koroziju. Primjena navedenih materijala pozitivno utječe na smanjenje težine broda, dovodeći do povećanja njegove efikasnosti u službi, kao i na značajno smanjenje troškova održavanja. (ps/jk)

 

Foto: eko tanker sljedeće generacije s kompozitnim nadgrađem

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox