Rohatinski: HNB će ublažiti posljedice rasta švicarskog franka

Guverner HNB-a Željko Rohatinski izjavio je da je HNB spreman uključiti se u iznalaženje rješenja kojima bi se ublažile posljedice rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti, a kao jednu od mogućih mjera naveo je model tzv. balon kredita koji su predložile banke te limitiranje tečaja švicarskog franka na šest kuna.

Mi u HNB-u smatramo da bi to trebao biti tečaj od šest kuna za švicarski franak, s obzirom na to da je u međuvremenu došlo i do aprecijacije eura, koju također treba uzeti u obzir - izjavio je guverner gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a. Kao jednu od mjera koje bi olakšale primjenu modela "balon kredita", HNB bi - dio kredita iznad šest kuna za franak tretirao kao nerizični plasman - a spreman je i smanjiti stopu obvezne pričuve, ako bi zbog imobilizacije dijela aktive banaka došla u pitanje njihova likvidnost, kreditni potencijal kao i troškovi novca.

To nije politički problem

Rješenje postoji ako mu pristupimo na racionalan način, a to prije svega znači da na sve ovo što se zbiva ne smijemo gledati kao na isključivo socijalni problem, a pogotovo ne kao na politički problem - rekao je, odgovarajući na upit može li HNB nešto učiniti s obzirom da tečaj švicarskog franka nezaustavljivo raste. Ustvrdio je i da s ekonomske strane gledišta, ni dužnicima ni bankama ne odgovara aprecijacija tečaja koja jedne dovodi u poziciju da ne mogu otplaćivati kredite, a druge da ne mogu naplaćivati svoja potraživanja.

Obje su strane znale ili su trebale znati u kakav rizik ulaze

Prema tome interes je i jednih i drugih da se nađe odgovarajuće rješenje - rekao je, istaknuvši da ono mora biti transparentno i ne smije diskreditirati ni jednu stranu. Podsjetio je kako je riječ o ugovornom odnosu pri kojemu su obje strane znale ili trebale znati u kakav rizik ulaze, te kako je HNB u mnogo navrata upozoravao na rizik. Na upit zašto je švicarski franak nastavio rasti unatoč intervenciji švicarske središnje banke i ima li naznaka da će se stabilizirati, Rohatinski je ustvrdio da su globalizirana financijska tržišta toliko velika da ih nijedan pojedinačan akt ne može bitno promijeniti.

Franak je samo kolateralna žrtva problema s eurom i dolarom

Švicarska centralna banka je pokušala, prodala je švicarskih franaka u protuvrijednosti od gotovo 250 milijardi eura i nije uspjela, jednostavno zato što pojedinačni kapacitet nije u stanju spriječiti stihiju kad se ona pojavi - rekao je, napomenuvši da je franak samo kolateralna žrtva problema s eurom i dolarom. Upitan hoće li se angažirati na idućim parlamentarnim izborima, s obzirom na to da bi ga mnogi htjeli vidjeti na stranačkim listama, odgovorio je da je u nekoliko navrata rekao da nema političkih ambicija i da se neće kandidirati, te da pri tome i ostaje. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox