Ruski UniCredit inozemnim bankama posudio 4,5 milijarde eura

Ruski ogranak talijanske banke UniCredit povećao je samo u rujnu obujam kredita inozemnim bankama za oko 1,4 milijarde eura, prenose austrijski mediji pisanje ruskog Kommersanta.

U cijelom trećem tromjesečju obujam kredita inozemnim bankama povećan je za čak 4,5 milijardi eura, piše ruski list. U samoj banci navode brojku od četiri milijarde eura.

Stručnjaci pretpostavljaju da je većina novca prebačena matičnom koncernu, piše bečki poslovni list WirtschaftsBlatt. Talijanske banke su pod pritiskom zbog sve lošijeg stanja u gospodarstvu i politike štednje koju je talijanska vlada prisiljena provoditi, podsjeća analitičarka Otkrytije Kapitala Olga Najdjonowa.

Jedan je glasnogovornik ruskog UniCredita u razgovoru za WirtschaftsBlatt potvrdio takva nagađanja: Bilo nam je uistinu zgodnije položiti veći dio sredstava kod banaka naše grupe.

U UniCreditu pritom tvrde da cilj nije pomoć krovnom koncernu već plasman viška likvidnosti.

Da je ruski ogranak položio ta sredstva kod drugih banaka, imao bi problema sa središnjom bankom, tumače u UniCreditu. "Nema govora o namjernom povlačenju kapitala", naglašavaju u banci.

Ruski list pak podsjeća da krediti UniCredita čine otprilike trećinu odljeva kapitala iz Rusije u trećem tromjesečju. Po podacima ruske središnje banke, iz Rusije se u trećem tromjesečju u inozemstvu odlilo 18,7 milijardi dolara, piše Wirtschaftblatt. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox