Ryanair u pola godine zaradio 596 milijuna eura

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Niskobudžetna irska aviokompanija Ryanair izvijestila je da joj je dobit u prvoj polovini poslovne godine porasla zahvaljujući većem broju putnika i višim cijenama aviokarata, pišu britanski mediji. 

Neto dobit u šest mjeseci do kraja rujna iznosila je 596 milijuna eura (765 milijuna dolara), što je 10 posto više nego u istom razdoblju lani, prenosi BBC. Zahvaljujući rekordnom prometu i 6-postotnom poskupljenju karata prihodi su poskočili 15 posto, na 3,1 milijardu eura.

Aviokompanija je povisila prognozu godišnje dobiti na 490 do 520 milijuna eura, s ranije prognoziranih 400 do 440 milijuna eura. Naše 10-postotno povećanje dobiti u prvoj polovici godine i 7-postotni rast prometa unatoč visokim cijenama nafte i nastavljenoj recesiji i štednji u Europi predstavljaju snažan rezultat, navela je zrakoplovna kompanija u priopćenju.

Dobit je premašila zacrtanu razinu između ostalog i zahvaljujući brojnim rezervacijama nakon Olimpijskih igara i nižim troškovima goriva nego što se prognoziralo, dodaje se u priopćenju. 

Ukupni troškovi goriva ipak su porasli za četvrtinu na 218 milijuna eura, u uvjetima rasta prosječne cijene nafte u promatranom razdoblju s 83 dolara na 98 dolara po barelu. U Ryanairu očekuju da će "prilike na europskim tržištima ostati teške, budući da će recesija, štednja, visoki troškovi goriva i pretjerani porezi ograničiti potražnju za uslugama zračnog prijevoza"Neće se moći izbjeći propast još nekih zračnih prijevoznika i konsolidacija u sektoru, dodaje se u priopćenju. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox