SAD će tužiti banke zbog hipoteka

Sjedinjene Američke Države namjeravaju podići tužbe protiv više od desetak većih američkih banaka zbog nedostatne provjere kvalitete hipotekarnih vrijednosnica koje su prodavale ulagačima u vrijeme procvata sektora nekretnina, piše New York Times.

Argument Savezne agencije za financiranje stanogradnje u tužbama bit će da su banke morale znati da te vrijednosnice nisu bile dobre kvalitete.

Među bankama protiv kojih se očekuju tužbe nalaze se Bank of America, JPMorgan Chase i Goldman Sachs, navodi New York Times, pozivajući se na svoje izvore. Tužbe bi mogle biti podignute već danas, piše dalje taj list.

Savezna agencija za financiranje stanogradnje koja nadgleda poslovanje divova u segmentu hipoteka Fannie Mae i Freddie Mac optužuje banke za nedovoljnu provjeru kvalitete vrijednosnica osiguranih hipotekama koje su prodavale ulagačima u razdoblju prije izbijanja krize u 2008. Fannie Mae i Freddie Mac izgubile su više od 30 milijardi dolara, djelomice zahvaljujući tim transakcijama, i morala ih je spašavati američka vlada. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox