Santini: Hrvatska bi bila mudra da sada preuzme Zabu

Talijanski UniCredit zbog najgoreg rezultata u povijesti najavio je da će se banka fokusirati na temeljno poslovanje u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj i Turskoj i prodaju nestrateške imovine te se otvara pitanje hoće li se i Zagrebačka banka naći na prodajnoj listi, piše tportal.

Dionice najveće talijanske banke, koje su u godinu dana oslabjele za više od 50 posto, nakon objave rezultata na Milanskoj burzi potonule su za 5 posto. Banka je stoga najavila rasprodaju 48 milijardi eura nestrateške imovine, otpuštanje oko 6.000 ljudi i prikupljanje 7,5 milijardi eura svježeg kapitala. Iz Zabe, koja je prvih devet mjeseci zaključila s dobiti od 1,2 milijarde kuna, priopćili su da UniCreditovi rezovi neće utjecati na njezino operativno poslovanje.

Ne vidim razlog da UniCredit bilo što radi sa Zabom, dapače on bi se zbog dobrih rezultata u Hrvatskoj još jače mogao pozicionirati na našem tržištu. Trebaju mu banke u EU, a vjerojatno će prodavati ono što ima u Ukrajini i još nekim istočnoeuropskim zemljama, rekao je za tportal Damir Novotny.

Santini: Da sam ja ministar financija....

Još prije privatizacije hrvatskih banaka Guste Santini bio je zagovaratelj stvaranja nacionalne komercijalne banke, ideje od koje i dalje ne odustaje. U Hrvatskoj nitko ne razmišlja državnički, nego politički, zato osamnaest godina jedemo istu kašu. Hrvatska bi bila izuzetno mudra kada bi sada preuzela Zabu, ako bi se pojavila ta mogućnost zbog UniCreditovih problema. Vjerujem da bi je Talijani za razumnu cijenu bili spremni prodati. Da sam ja ministar financija ili guverner, ja bih razmišljao i djelovao u tom smjeru, kaže Santini.

Na pitanje kojim bi sredstvima država mogla otkupiti Zabu, čija tržišna kapitalizacija trenutno iznosi oko dvije milijarde eura, Santini ima spreman odgovor: Novac tu nije problem, država bi mogla emitirati G s prinosom od, recimo, 6 posto, dok su kamate na štednju u bankama 4-5 posto, i priča je gotova. Dobili bismo nacionalnu komercijalnu banku sa značajnim tržišnim udjelom koja bi usmjeravala kredite u proizvodnju i razvoj države. I ono što je ključno - Zaba bi bila price leader, što znači kad ona snizi kamatu, moraju je slijediti i druge banke. (jh)

 

 

 

 

Izvor: www.tportal.hr
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox