SAP zabilježio rast u Hrvatskoj

SAP je na godišnjem događanju predstavio rezultate ostvarene u 2017. godini na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kao i planove te poslovnu strategiju za 2018. godinu u Hrvatskoj.


Od kada je početkom 2015. godine postavio svoje ambicije za 2020. godinu SAP je kontinuirano ostvarivao postavljene ciljeve, a tako je bilo i u 2017. godini.

Podaci za  cijelu 2017. godinu otkrivaju kako su se na globalnoj razini, cloud pretplate i prateći prihodi povećali za čak 26 posto te su dosegnuli 3,7 milijardi eura (IFRS), dok je prihod od softvera iznosio 4,87 milijarde eura. Prihod od održavanja povećao se na 63 posto ukupnog prihoda, koji je dosegao 23,46 milijardi eura. Tvrtka za proizvodnju poslovnog softvera sa sjedištem u Njemačkoj postala je vodeći pružatelj rješenja cloud s oko 150 milijuna pretplatnika na svoja rješenja diljem svijeta

Tvrtka ima najveći portfelj rješenja cloud proizvoda te je nedavno objavila akviziciju tvrtke  Callidus Software Inc. S ovom akvizicijom, SAP će sastaviti najkompletniji i najviše diferenciran portfelj rješenja za upravljanje korisničkim iskustvom. Prije ove akvizicije, u rujnu 2017. godine, SAP je najavio ugovor za akviziciju tvrtke Gigya, predvodnika na tržištu upravljanja korisničkim identitetom i pristupom. Platforma tvrtke Gigya pomaže tvrtkama u izgradnji digitalnog odnosa s njihovim korisnicima. Ova dva rješenja dodatno će osnažiti SAP Hybris portfelj.

Kada govorimo o regionalnoj izvedbi, SAP je ostvario najbolje rezultate ikada kako na godišnjoj razini tako i na razini četvrtog kvartala u regiji Srednje i istočne Europe. Također, ovi rezultati uglavnom su potaknuti poslovanjem vezanim uz cloud, koje je u prošlom kvartalu ostvarilo troznamenkasti rast, dok je za ukupne rezultate na godišnjoj razini zabilježen dvoznamenkasti rast. Inovativna rješenja poput  SAP SuccessFactors (HR rješenje temeljeno na cloudu), SAP Hybris  i softveri za  IoT te analitiku ostvarili su visok porast diljem regije Srednje i istočne Europe.

Sonja Popovic, direktorica SAP Hrvatska izjavila je: “Iznimno mi je drago što ne zaostajemo za uspjesima na globalnoj i regionalnoj razini. Na lokalnoj razini, u Hrvatskoj, smo na godišnjoj razini ostvarili rast prihoda od prodaje rješenja cloud od 70 posto, rast prihoda od konzaltinga za 150 posto kao i rast  prihoda od prodaje on-premise za 35 posto. Ovo je rezultat ugovora s renomiranim tvrtkama, a SAP Hybris i SAP S/4HANA bila su najprodavanija rješenja u Hrvatskoj prošle godine. Tvrtke se okreću SAP-u budući da nudi zaokruženu ponudu rješenja, brzu realizaciju projekata, brzi povrat investicije te pojednostavljenje procesa. SAP Hrvatska  bio je iznimno uspješan u poslovanju s tvrtkama iz segmenta energetike te onima iz sektora potrošačke industrije. Ove godine očekujemo kako će se digitalna transformacija ubrzati u Hrvatskoj te smo spremni ući u nove sektore.“  

Govoreći o suradnji s tvrtkom SAP, Romina Orešković, potpredsjednica Orbico grupe za financije, riznicu te reviziju izjavila je: „Orbico je u SAP-u pronašao pouzdanog partnera koji svojim rješenjima odgovora na brojne potrebe našeg poslovanja. Kako bismo zadržali poziciju vodećeg europskog distributera robe široke potrošnje i kozmetike, u 2017. godini odlučili smo otići i korak dalje. Odlučili smo transformirati svoju SAP arhitekturu te objediniti postojeće SAP sustave na jednom mjestu. Prelaskom na SAP HANA Enterprise Cloud (HEC) postigli smo znatne uštede, postigli visoku razinu fleksibilnosti te smo pojednostavili i automatizirali brojne procese kako bismo što prije i što bolje mogli ispuniti zahtjeve svojih partnera i korisnika. Kvalificirane IT stručnjake danas je jako teško naći na tržištu te smo zadovoljni što nam nisu bili potrebni dodatni interni resursi u prelasku na SAP HEC, već smo i u taj dio posla uključili partnere. Ovo nam je izuzetno važno jer nam daje priliku da se fokusiramo na ključni dio našeg poslovanja – distribuciju, istovremeno iskorištavajući prednosti najnovijih tehnologija.˝

Događanju je prisustvovao i predstavnik Effiepoint Team-a, kojeg sačinjavaju dva studenta na praksi (FERIT Osijek) i dva mentora iz Siemens Convergence Creators, ujedno prošlogodišnji finalisti SAP InnovMatcha (natjecanja  namijenjenog inovativnim start-up tvrtkama, developerima, poduzetnicima, te studentima iz središnje i zapadne Europe koji žele izrađivati pametna poslovna rješenja koristeći cloud platformu tvrtke SAP) koji su osmislili rješenje za potrebe transporta i logistike za Atlantic Grupu. Prilikom predstavljanja projekta, Boris Bajtl iz Effiepoint teama rekao je: „InnovMatch smo prepoznali kao odličnu inicijativu i priliku da pokažemo kako uz SAP-ovu tehnologiju možemo ponuditi odgovore za različite poslovne izazove. Stoga smo kreirali napredno rješenje za potrebe transporta i logistike tvrtke Atlantic Grupa. Rješenje je temeljno na inovativnoj SAP Cloud Platform namijenjenoj kreiranju ili proširivanju postojećih aplikacija u sigurnom okruženju računalstva u oblaku. Iznimno sam ponosan na sve što smo ostvarili, a s obzirom na pobjedu u InnovMatchu te stečeno znanje i iskustvo, nadamo se i budućoj uspješnoj suradnji s Atlantic Grupom.

Na temelju snažnog zamaha SAP-ovog poslovanja vezanog uz cloud tvrtka na globalnoj razini očekuje kako će za cijelu 2018 godinu non-IFRS cloud pretplate i prateći prihodi biti u rasponu od 4,8 milijardi eura − 5.0 milijardi eura (2017: 3,77 milijardi eura). Ovaj raspon predstavlja stopu rasta od 27% do 33%. SAP nastavlja očekivati da će udio prihoda od održavanja dosegnuti 70 do 75 posto u 2020. godini.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox