Saša Lončar ulaže 6 milijuna eura u Srbiju umjesto u Dalmaciju

Suosnivač i vlasnik četvrtine HG Spota, Saša Lončar, nakon tri uzaludne godine sastanaka u Hrvatskoj, odlučio uložiti 200 milijuna kuna za pet hidroelektrana u Srbiji, doznaje poslovni.hr.

 

Riječ je o tri male hidroelektrane koje će se nalaziti u istočnoj Srbiji i četvrtoj kod Valjeva, dok za petu još traži lokaciju. Prve dvije očekuju se u pogonu već od kraja iduće godine.

Lončar je u ovaj projekt krenuo prije godinu i pol, a računa da će ga završiti do 2020., s tim da će sa šest milijuna eura sam graditi četiri manje hidroelektrane, dok će u gradnju pete uključiti i partnere, budući da vrijedi više od 20 milijuna eura.

Isti navodi kako žali što ovaj projekt nije mogao realizirati u Hrvatskoj. On je naime imao u planu graditi solarne elektrane snage 5 MW u Dalmaciji, međutim unatoš tome što je našao pouzdanog dobavljača, istražio lokacije, napravio proračune i složio koncept poslovnog plana – tri godine potraćene su uzalud.

Ovaj investitor pojašnjava kako je na vlastitom iskustvu osjetio da je u Hrvatskoj teško ili nemoguće raditi elektrane na alternativne izvore energije. Za takav stav navodi nekoliko razloga, a prvi je što zapravo lokalne samouprave uopće nisu zainteresirane. Država dalje taj proces birokratizira i navodno dijeli poticaje za koje kaže da ih je u praksi nemoguće dobiti, piše poslovni.hr. (SJ)

 

Izvor: www.poslovni.hr
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox