Shell će u BiH tražiti naftu

Nizozemski Shell pretražit će cjelokupni prostor Federacije Bosne i Hercegovine kako bi provjerio nalaze li se tamo zalihe nafte koji bi vrijedilo eksploatirati, potvrdio je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

Naš zahtjev Shellu je da se praktično svaki milimetar FBiH istraži. Radi se o 26 tisuća kilometara teritorija koji će biti istraženi na na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine, izjavio je Trhulj kako ga citira sarajevsko "Oslobođenje".

Vlada Federacije BiH ovog je tjedna donijela odluku o sklapanju ugovora s nizozemskim naftnim gigantom o istraživanju terena čiji je cilj provjeriti nalaze o zalihama nafte dobivene prije nekoliko desetljeća.

Tim je preliminarnim nalazima utvrđeno kako, primjerice, na širem području Tuzle postoje četiri lokacije na kojima ima nafte i to na dubini od tisuću do tisuću i 300 metara.

Sam pristanak Shella na ulazak u posao s federalnom vladom, kao i to da će dvije godine vlastitim sredstvima financirati istraživanje, predstavlja dobar znak, optimističan je Trhulj sugerirajući kako se takva tvrtka ne bi ni zanimala za ovakav posao ukoliko ne smatra da ne može dati rezultat.

Dosadašnji nalazi pokazuju kako tamo nafte ima na četiri lokacije, dodaje Trhulj. Ona je dobre kvalitete, no nema je u velikim količinama, ali bi ruski Zarubežnjeft, koji tamo već djeluje kao vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, mogao bi biti zainteresiran za eksploataciju. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox