Siemens reže troškove za 6 milijardi eura

Foto:

Njemački inženjerski div Siemens predstavio je obiman program smanjenja troškova, kojim u iduće dvije godine planira postići uštede od šest milijardi eura u nastojanju da očuva konkurentnost u uvjetima slabog globalnog gospodarstva. 

Taj predvodnik industrije i najvrjednija njemačka kompanija pod pritiskom je da smanji troškove i preusmjeri fokus na najprofitabilnije dijelove svoga poslovanja, budući da će globalnom gospodarstvu očito trebati dulje vrijeme da se oporavi nego što se u početku očekivalo. Znamo što moramo činiti, pa to i činimo, poručio je izvršni direktor Peter Loescher na tiskovnoj konferenciji povodom predstavljanja radikalnog plana smanjenja troškova i godišnjeg izvješća o rezultatima poslovanja. 

U četvrtom tromjesečju Siemensove fiskalne godine, koja je završila 30. rujna, neto dobit smanjena je na godišnjoj razini za dva posto, na 1,48 milijardi eura. Takav rezultat najvećim dijelom proizlazi iz jednokratnih troškova u iznosu 327 milijuna eura, povezanim s plinskim i naftnim poslovanjem u Iranu zbog novih trgovinskih sankcija nametnutih toj zemlji, tumače u njemačkoj kompaniji. Loescher je ipak ustrajan u ocjeni da je četvrto tromjesečje bilo snažno i "omogućilo nam je da ispunimo očekivanja za fiskalnu 2012. godinu". Neto dobit u cijeloj poslovnoj godini, koja je trajala od 1. listopada 2011. do 30. rujna 2012., smanjena je za 27 posto, na 4,59 milijardi eura. Prihodi su uvećani sedam posto, na 78,296 milijardi eura, objavio je Siemens.

Neto dobit je u prošloj godini značajno smanjena, budući da nismo u potpunosti uspjeli značajno poboljšati naše poslovanje u odnosu na konkurenciju. S ciljem da to ispravimo, Siemens planira smanjiti troškove za 6 milijardi eura, povećati konkurentnost te postati brži i smanjiti birokraciju, tumači nadalje Loescher Siemens zasad ipak ne iznosi pojedinosti plana smanjenja troškova. To će imati nepovoljne učinke na zaposlenike, premda u ovome trenutku ne mogu mnogo o tome govoriti, kazao je Loescher na tiskovnoj konferenciji, ne želeći kazati koliko bi radnih mjesta moglo biti dovedeno u pitanje. Reorganizacija će uključivati osnaživanje putem akvizicija, te kroz prodaje dijelova poslovanja čiji profiti u duljem razdoblju ne ispunjavaju očekivanja tvrtke, poručuju iz Siemensa. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox