Signali iz ECB-a poduprli euro

Euro je u petak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je jedan dužnosnik Europske središnje banke (ECB) kazao da bi kamatnjaci u eurozoni mogli biti podignuti, ali je raspoloženje prema jedinstvenoj europskoj valuti ostalo prigušeno zbog obnovljenih napetosti na tržištima obveznica i kapitala.

 

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,2 posto, na 1,3645 dolara. Trgovci kao glavni razlog njegova jačanja navode izvješće agencije Bloomberg u kojem je citirana izjava dužnosnika ECB-a Lorenza Binija-Smaghija da će banka možda morati postrožiti monetarnu politiku, s obzirom na snažne inflatorne pritiske širom svijeta.

 

Dodatnu potporu euru pružile su glasine da ECB kupuje portugalske državne obveznice

Euro jača zbog takvih izjava Binija Smaghija ali ukupna je slika kada je on u pitanju pomalo negativna - zaključio je Ian Stannard iz BNP Paribasa. Uzlazni trend bit će kratkog daha jer je tržište fokusirano na bojazni povezane s dugom i na poteze koji bi mogli otegnuti potragu za rješavanje problema u eurozoni - dodaje Stannard.

Analitičari podsjećaju i na percepciju da nije postignut napredak u učvršćivanju europskog kriznog fonda prije isteka roka idući mjesec, te na pojačane bojazni da će Portugal biti prisiljen zatražiti pomoć izvana u rješavanju krize. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox