Sindikat metalaca traži žuran sastanak o brodogradilištima

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Vodstvo Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) zatražilo je održavanje sastanka u Ministarstvu gospodarstva najkasnije do 15. studenoga na kojem bi se raspravilo o zastojima u privatizaciji i restrukturiranju brodogradilišta - Brodosplita, Brodotrogira i riječkog 3. maja. 

Ukoliko ne dođe do tog sastanka u zatraženom roku najavili su da će organizirati skupove radnika tih brodogradilišta te odlučiti o daljnim potezima. Tražimo da se na tom sastanku u Ministarstvu gospodarstva svim sindikatima koji djeluju u brodogradilištima točno predoči kakve promjene su doživjeli programi restrukturiranja i da nam se točno kaže u kojem smjeru idu pregovori, ukoliko još nisu završeni, o dionicama koje trebaju preuzeti zainteresirani kupci. Nas pitanje vlasništva zanima zbog rješavanja problema zaposlenih i viška radnika u tim brodogradilištima, izjavio je na konferenciji za novinare u Split predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević nakon sjednice Odbora hrvatske brodogradnje koji djeluje pri tom sindikatu.

Po Dragičevićevim riječima pitanje novih vlasnika brodogradilišta treba riješiti do kraja ove godine. One koji ulažu u brodogradilišta primamo s vrlo opreznim stajalištem vezano za njihove daljnje poteze i očekujemo od njih da ne ulaze u brodogradilišta na način stvaranja animoziteta i sukoba, kazao je. Ukoliko ne dođe do sastanka u Ministarstvu gospodarstva do 15. studenog, onda će SMH-ISH, najavio je, organizirati skupove radnika u Brodosplitu, Brodotrogiru i riječkom 3. maju te odlučiti o daljnim potezima.

Glavni povjerenik SMH-IS u riječkom 3. maju Jure Šoljić upozorio je da ukoliko se do 15. studenog ne organizira sastanak u Ministarstvu gospodarstva i ne ispunu zahtjevi brodograđevnih sindikalaca, onda će trećemajci u Rijeci izići na cestu i "ako treba izvući i strojeve kroz grad". Šoljić je istaknuo kako sindikat metalaca riječkog 3. maja traži da se i radnicima tog brodogradilišta omogući "participacija u kupnji dionica kao što je to omogućeno radnicima Uljanika", te inzistiraju da 3. maj ostane "tehnološka cjelina izgradnje brodskog trupa na lokalitetu gdje se nalazi 3. maj".

Stečaj ili privatizacija?

Na novinarski upit kako komentira jutrošnju izjavu ministra financija Slavka Linića na Hrvatskom radiju da bi stečajevi bili jeftiniji od privatizacije brodogradilišta, Dragičević je kazao kao ga ta izjava "pomalo iznenađuje", te da koliko je njemu poznato Vlada ni u jednom trenutku nije razmišljala o stečajevima brodogradilišta. Očekujem da ta vlada koja bi se usudila baciti u stečaj brodogradilišta padne, naglasio je Dragičević, dodavši kako bi stečaj značio likvidaciju brodogradilišta, te bi, dodao je, ministar Linić trebao to nazvati pravim imenom. U ovom trenutku Brodosplit ima 120 milijuna eura ugovorena posla, pa da vidim tko će ovo brodogradilište baciti u stečaj koji bi značio likvidaciju, istaknuo je Dragičević.

Komentirajući na novinarski upit riječi ministra Linića da je Vlada ove godine iz proračuna za brodogradilišta izdvojila 9,2 milijarde kuna, a do kraja godine će izdvojiti još tri milijarde kuna, Dragičević je kazao kao bi mogao primijetiti da Linić nije predvidio određene gubitke pa ih nije stavio u proračun. Nije greška brodogradilišta, nego je greška onoga tko proces restrukturiranja i rješenje vlasništva nije ubrzao, ustvrdio je Dragičević.

Na upit što će se dogoditi ako samoborski DIV odustane od kupnje Brodosplita, rekao je kako ozbiljna vlada treba imati "rezervnu varijantu" ne samo za splitsko brodogradilište nego za sva tri brodogradilišta koja se planira restruktirirati. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox