Sindikati zbog većih troškova života Vladi predložili izmjene Zakona o porezu na dohodak

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), potaknuti aktualnim i najavljenim poskupljenjima, predlažu Vladi i Ministarstvu financija izmjene Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak kojima bi neke uplate radnicima bile oslobođene poreza, a nekima bi bio povećan iznos.

NHS tako predlaže da uplate poslodavaca za dopunsko zdravstveno osiguranje radnika postanu neoporezive, te da se uvede neoporezivi iznos naknade za topli obrok.

Prema izračunima NHS-a, kada bi poslodavac uvećao neto plaću radnika za 700 kuna na ime naknade za topli obrok, povećanje u brutu bilo bi i više nego dvostruko što bi obeshrabrilo najveći dio poslodavaca. Kada bi, međutim, tih 700 kuna bilo neoporezivo određeni broj poslodavaca odlučio bi isplaćivati naknade za topli obrok, smatra NHS.

Sindikalci traže i povećanje neoporezivog iznosa dnevnica u zemlji za službeno putovanje koje traje više od 12 sati dnevno sa 170 na 250 kuna.

Predlaže se i povećanje visine neoporezivog iznosa naknade za odvojeni život od obitelji sa 1.600 na 2.000 kuna te povećanje visine neoporezivog iznosa za terenski dodatak u zemlji sa 170 na 250 kuna.

Sindikati također traže povećanje visine neoporezivog iznosa dara u naravi sa 400 na 700, a argument im je, kao i kod drugih zahtjeva, rast troškova života. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox