Škegro: Hanfino rješenje je osveta

Odluku o oduzimanju odobrenja za rad društvu Quaestus Investu, koje upravlja fondom Quaestus Nekretnine, Uprava Hanfe stvarno je donijela još u siječnju, a kasnije su samo traženi razlozi za tu zabranu, ustvrdio je član Uprave Quaestus Investa Borislav Škegro na konferenciji za novinare, a u izjavi Hini predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol opovrgao je te tvrdnje.

Škegro tvrdi da je 31. siječnja, nakon niza neuspješnih pokušaja da bude primljen na razgovor u Hanfu, bio pozvan na sastanak i to, kako tvrdi, ne zbog Quaestus Investa nego društava koja nemaju formalne veze s Quaestus Investom, u kojima je manjinski dioničar. Škegro kaže da ga je Samodol tom prilikom pred drugim službenicima Hanfe ispsovao i izvrijeđao te potpuno izgubivši živce najavio što će se dogoditi s Quaestus Investom. Škegro tvrdi da je rješenje Hanfe doneseno iz osvete jer je Quaestus Invest triput Upravnom sudu tužio Hanfu.

Financijski sukob

Međutim, na pitanje je li bit jednogodišnje zabrane rada Quaestus Investa obračun HDZ-a s njim, Škegro je odgovorio da u HDZ-u nema osobe ili struje koja to želi, te da je riječ o dominantno financijskom sukobu koji nema veze s politikom. Škegro i drugi član Uprave Quaestus Investa Tomislav Matić su u nekoliko točaka pobijali dijelove Hanfina rješenja.

Tako tvrde da nisu, kako navodi Hanfa, nekretninski fond osnovali za vrijeme krize nego još 2007. godine, a odbacuju i tvrdnje Hanfe da su Quaestus Nekretnine više od zakonske granice ulagale u vrijednosne papire te u povezane osobe. Pritom objašnjavaju da su Quaestus Nekretnine registrirane i za druga ulaganja, a ne samo u nekretnine te da su ta druga ulaganja poduzeta u prvih godinu dana rada fonda, u kojem razdoblju zakon dopušta prekoračenje udjela ulaganja izvan područja nekretnina.

U vezi ulaganja u povezana društva, Tomislav Matić kaže kako nije jasno je li Metronet povezano društvo Quaestus Nekretnina, o čemu Quaestus nije unatoč dvama zamolbama dobio stav Hanfe. Međutim, čak i da je riječ o povezanom društvu, zakon i kodeks HGK ne brane ulaganja u njih, kaže Matić. Na pitanje o financijskoj šteti zbog jednogodišnje zabrane rada Quaestus Investa, Borislav Škregro je odgovorio da će izostati naknada za upravljanje od šest milijuna kuna i da će sedam zaposlenih biti bez posla.

"Škegro nije vjerodostojan"

Zamoljen za komentar Škregrinih tvrdnji, predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol kazao je da Škegro nije vjerodostojan jer je najprije tvrdio da nije bio u Hanfi, a zatim da je ipak bio 31. siječnja ove godine. Najveći problem Hanfe sa Škergom, kaže Samodol, bili su njegovi zahtjevi za, kako je rekao, "ilegalnom komunikacijom". Samodol kaže da ga je Škegro unatoč njegovim uputama da se komunikacija Hanfe i Quaestusa mora voditi u pisanoj formi, nebrojeno puta pokušavao dobiti preko raznih posrednika.

Škegro zanemaruje dvije ključne stvari, a ja ću ih reći kad dođe vrijeme. Čuvam to za sud ili Sabor", kaže Samodol, ne želeći reći o čemu se radi. (Hina/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox