Slovačka blokira borbu protiv dužničke krize

Slovačka je odlučila do prosinca odgoditi svoje moguće odobrenje Europskom fondu financijske stabilnosti (EFSF), čime je zabrinula Bruxelles koji poziva Bratislavu da brzo odobri mjere koje je obećala eurozona za borbu protiv dužničke krize.

Šef slovačkog parlamenta Richard Sulik je izjavio u utorak da će njegova zemlja nastojati odgoditi izglasavanje jačanja EFSF-a kao i osnivanja 2013. mehanizma stalne zaštite (ESM).

Parlament će o Europskom fondu zaštite i proširenja privilegija glasovati najranije u prosincu", rekao je Sulik i ocijenio da je EFSF mehanizam povećanja duga, prenosi AFP. Bruxelles je tražio od Bratislave da brzo ratificira plan od 21. srpnja koji omogućuje drugi plan pomoći Grčkoj.

Glasnogovornik Europske komisije za gospodarska pitanja Amadeu Atafaj je rekao da je važna brza ratifikacija sporazuma od 21. srpnja radi jačanja povjerenja u eurozonu i njezinu sposobnost rješavanja krize duga kao i da se radi o interesu eurozone i Slovačke. Odluke summita od 21. srpnja o krizi duga sadržavaju drugi plan pomoći Grčkoj. (Hina/jk)

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox