Slovačka ukida jedinstvenu poreznu stopu

Foto: Shutterstock

Slovačka se sprema ukinuti jedinstvenu poreznu stopu od 19 posto u teškim gospodarskim vremenima pa će od iduće godine bogati građani, političari i poduzeća plaćati veće poreze. 

Slovački parlament u kojem većinu ima koalicija lijevog centra na čelu s premijerom Robertom Ficom povisio je u utorak stopu poreza na dobit na 23 posto, a porez na dohodak građana koji zarađuju više od 3.300 eura mjesečno na 25 posto. Građani s nižim primanjima i dalje će plaćati porez po stopi od 19 posto. Visoko rangirani političari, uključujući predsjednika, ministre i zastupnike u parlamentu, također će plaćati dodatnih pet posto poreza na plaće u sklopu Ficovog paketa mjera koje bi trebale povećati proračunske prihode i smanjiti proračunski manjak.

Banke će plaćati više poreza 

Osim povećanja poreza na dobit i na dohodak bogatih građana, mjere uključuju i više poreze za banke i promjene u mirovinskom sustavu. Ministar financija Peter Kazimir obećao je dublje smanjenje potrošnje u 2013. kako bi se nadoknadio neočekivani manjak od 250 milijuna eura povezan s padom poreznih prihoda i usporavanjem gospodarstva. Premijer Fico, čiji je mandat počeo u travnju, želi do iduće godine svesti ovogodišnji procijenjeni proračunski manjak od 4,6 bruto domaćeg proizvoda (BDP) na dopuštenu razinu u eurozoni od najviše tri posto BDP-a. Slovačka se pridružila Europskoj uniji 2004. a euro je uvela 2009.

Smatra se da je jedinstvena porezna stopa od 19 posto, uvedena 2004., pridonijela gospodarskom uspjehu te bivše komunističke zemlje, privukavši strane investicije, prvenstveno u automobilski i elektronički sektor. Iako bi Slovačka ove godine po procjenama Europske komisije trebala zabilježiti najvišu stopu rasta među 17 članica eurozone, od 2,6 posto, time bi on ipak trebao usporiti u odnosu na 3,3 posto koliko je iznosio prošle godine, te 4,2 posto iz 2010.

Nekoliko je industrijskih proizvođača elektroničkih proizvoda i automobila odlučilo proširiti proizvodnju u Slovačku. Tako u toj zemlji moderne tvornice imaju njemački Volkswagen, južnokorejska Kia i francuski PSA Peugeot Citroen. Slovačko gospodarstvo inače uvelike ovisi o izvozu u ostatak Europe, osobito u Njemačku. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox