Slovenija izdala 15-godišnje obveznice u iznosu 1,5 milijardi eura

Slovenija je izdala 15-godišnju državnu obveznicu u iznosu 1,5 milijarde eura, a kuponska kamatna stopa te obveznice je 5,125 posto, objavilo je slovensko ministarstvo financija.

Iz resornog ministarstva pritom navode da su za izdanje nove obveznice odlučili iskoristiti poboljšane tržne uvjete te ističu veliki interes investitora. Do zatvaranja knjige narudžbi pristigle su ponude u iznosu 3,6 milijardi eura, a sudjelovalo je 165 ulagatelja, navodi se u priopćenju. Za upis novih slovenskih obveznica najviše je bilo narudžbi osiguravajućih društava i mirovinskih fondova, a slijede investicijski fondovi i banke, a među kupcima najviše ih je iz Njemačke i Austrije, potom Italije, Francuske, itd. Obveznica dospijeva 30. ožujka 2026. godine, a iz slovenskog ministarstva financija ističu da 15-godišnja obveznica pokazuje da međunarodni investitori Sloveniju ocjenjuju kao vrlo kvalitetnog i stabilnog izdavatelja.

Slovenska je Vlada u programu financiranja državnog proračuna za ovu godinu predvidjela još jedno izdanje državnih obveznica. Prošle je godine Slovenija izdala dvije državne obveznice - desetgodišnju obveznicu u iznosu 1,5 milijardi eura i kamatnom stopom od 4,125 posto te petogodišnju obveznicu u iznosu milijardu eura i kamatom od 2,75 posto. Slovenija je 2009. godine izdala tri obveznice ročnosti tri, pet i 15 godina, a ukupan je iznos tih obveznica bio četiri milijarde eura. (Hina/mš)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox