Slovenija uzima nove kredite uz hipoteku na državnu imovinu?

Slovenska vlada planira oblikovanje jedinstvenog fonda državnog kapitala preko kojega bi se pojedini vlasnički udjeli države u poduzećima davali kao hipoteka za novo zaduživanje u slučaju pogoršanja uvjeta na međunarodnom tržištu kapitala.

Vodeći slovenski list pri tom se poziva na interne izvore u samoj vladi i ministarstvu financija. Vlada je na svojoj zadnjoj sjednici pred ljetnu stanku prošlog tjedna prihvatila prijedlog o objedinjavanju dviju državnih agencija i dvaju državnih fondova koji upravljaju državnom imovinom i kojima je 208 zaposlenih u Posebnu tvrtku za upravljanje kapitalnim investicijama države (PDUKN). Razlog nove organizacije vođenja državne imovine, čija je vrijednost po procjenama premijera Boruta Pahora, veća od 8 milijardi eura, navodno je očekivano pogoršanje uvjeta zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala. Slovenija se zadnjih godina zaduživala za oko dvije milijarde eura godišnje, a očekuje da će se uvjeti za dobivanje novih kredita ove jeseni i u proljeće iduće godine pogoršati, a krediti poskupiti, navodi "Delo".

Zato bi stavljanje državne imovine "pod jedan krov" putem nove tvrtke za upravljanje državnom imovinom ili investicijskog fonda pružilo mogućnost da država pod povoljnijim uvjetima dobije nove kredite i to davanjem dijelova svog vlasničkog portfelja kao jamstva odnosno hipoteke za nove zajmove, piše "Delo". No, u slučaju da kredite ne bi mogla vraćati, ostala bi bez imovine stavljene pod hipoteku, navodi list. U novoj planiranoj organizaciji upravljanja vlasničkim udjelom države, navodi "Delo", bit će moguće formiranje dioničkih svežnjeva iz raspršene državne imovine koji bi se onda davali kao jamstvo bankama-kreditorima, ali i izdavanje hipoteke na pojedine vlasničke portfelje države u konkretnim poduzećima.

Potvrđeno ukidanje Agencije za upravljanje kapitalskim investicijama države

U ministarstvu financija nisu željeli komentirati navode lista. Potvrdili su, međutim, da postoji prijedlog o ukidanju dosadašnje Agencije za upravljanje kapitalskim investicijama države (AUKN) koja je osnovana lani u dogovoru s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), tijekom pregovora o članstvu Slovenije u toj organizaciji. Slovenski mediji podsjećaju da vlada kasni sa donošenjem strategije upravljanja državnom imovinom koju je početkom godine obećao premijer Borut Pahor i o kojoj bi se trebao izjasniti parlament na jesen. Ekonomist Bogomir Kovač koji je na početku mandata Pahorove vlade vodio tzv. "akreditacijsko povjerenstvo" za imenovanje direktora u državnim tvrtkama, ali je kasnije dao ostavku, izjavio je da se Pahorova vlada koja već nekoliko mjeseci nema većine u parlamentu u završnom dijelu svog mandata ne bi trebala miješati u korporativno upravljanje i da je bolje da ne pravi velike poteze glede državne imovine i njene prodaje. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox