Slovenska vlada smanjuje subvencije za solarnu energiju

Slovenska vlada smanjuje sredstva subvencija za izvore solarne energije s 40 milijuna eura, koliko će isplatiti u ovoj, na samo 10 milijuna u idućoj godini.

Novi energetski zakon mijenja model subvencioniranja solarnih elektrana i drugih obnovljivih izvora energije, smanjujući dosadašnja sredstva, a predviđa i određivanje kvote raspoloživih sredstava na solarnu energiju, energiju vjetra i druge obnovljive izvore prema troškovnoj učinkovitosti, dodajući da su mali proizvođači solarne energije izmjenama nezadovoljni, piše poslovni list Finance. 

Otkako su izmjene energetskog zakona objavljene, stalno nam zvoni telefon. Investitori žele svoje solarne projekte završiti ove godine, jer su subvencije za iduću godinu upitne, izjavio je za Finance Robert Otorepec, direktor tvrtke Sol Navitas i predsjednik udruge proizvođača solarne energije. Dodao je da smatra kako je odluka vlade u suprotnosti s više europskih direktiva te da promjena politike subvencija ugrožava 2500 radnih mjesta povezanih s s tom energetskom granom.

U odnosu na 2010. godinu, kad je otkupna cijena za megavat-sat struje iz mikrosolarnih elektrana iznosila 415 eura, subvencije za solarnu energiju su prepolovljene, ali mnogi smatraju da su još uvijek previsoke, piše slovenski poslovni list Finance. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox