Slovenske banke s 307 milijuna eura gubitka

Foto: Shutterstock

Slovenske banke ostvarile su u prvih jedanaest mjeseci prošle godine 307,2 milijuna eura gubitaka, dok je ukupni gubitak banaka u istom razdoblju 2011. iznosio 101,1 milijun eura, pokazuju podaci slovenske središnje banke. 

Prema ocjenama nekih financijskih stručnjaka, gubitak slovenskih banaka za cijelu prošlu godinu veći je od 400 milijuna eura. Glavni uzrok nastavka trenda porasta gubitaka su otpisi i rezervacije zbog loših kredita. Rezervacije i otpisi su za 29 posto povećani u odnosu na 2011. i prelaze milijardu eura. Kako u četvrtak navodi ljubljansko "Delo", koje se poziva na najnovije izvješće središnje banke, udio loših kredita u bilancama banaka u njihovoj se aktivi povećao na 7,7 posto, dok najlošiji kreditni plasmani banaka koji ne mogu biti naplaćeni (kategorizirani s obzirom na rizik sa C i D) čine 8,4 posto bilance.

Negativni trend u bankama treba zaustavit. Zato je nužno provesti njihovu sanaciju po mogućnosti još ove godine, jer za dvije godine to možda više neće biti moguće, izjavio je za "Delo" izvršni direktor financijske skupine ALTA Aleš Škerlak.

On je procijenio da će se pokazati da su gubici u slovenskom bankarstvu za cijelu prošlu godinu premašiti 400 milijuna eura, što zbog pogoršavanja kreditnih uvjeta za gospodarstvo, koje je visoko zaduženo, smanjuje konkurentnost slovenske ekonomije. Banke nisu sposobne generirati dovoljno kapitala iz poslovanja, padaju im kamatne marže i provizije, kazao je Škerlak, dodajući da su banke zbog makroekonomskih prilika i postojećih rizika prisiljene davati veće kamate na depozite nego što su realno u stanju, ali i više od kamata na depozite koje daju banke u drugim zemljama iako one na financijskom tržištu lakše dolaze do kapitala.

Ekonomist Igor Masten izjavio je za "Delo" da je još 2009. godine predlagao vladi osnivanje tzv. loše banke koja bi uz državne garancije od banaka preuzela loše kredite i tako ih sanirala, ali da je to tada bilo odbijeno. Sadašnja vlada i parlament prihvatili su zakon o lošoj banci koji još nije operativan. Sada je potrebno brže djelovati jer je rizik koji donose loši kreditni plasmani u međuvremenu povećan. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox