SNB novim mjerama kani regulirati franak

Švicarska središnja banka objavila je da će proširiti mjere za ograničenje rasta franka a vlada će tijekom dana objaviti paket mjera pomoći gospodarstvu kako bi se lakše nosilo s jakom nacionalnom valutom, pišu švicarski mediji.

"Dosadašnje mjere SNB-a za obuzdavanje jakog franka postižu željeni efekt. Usprkos tome, franak je i dalje jako precijenjen", stoji u priopćenju središnje banke. Najavljeno je opetovano podizanje bankovnih depozita po viđenju, na 200 milijardi franaka, sa sadašnjih 120 milijardi. Kako bi se postigla nova ciljana razina, u SNB-u su najavili otkup izdanih državnih obveznica i devizne swapove. Švicarska središnja banka već je spustila ključne kamatne stope na nulu a prošlog je tjedna najavila i da će se poslužiti deviznim swapovima kako bi povećala likvidnost u francima. Švicarski mediji odvojeno su izvijestili da će vlada tijekom dana objaviti 1,5 milijardi švicarskih franaka vrijedan paket mjera kako bi pomogla gospodarstvu da se lakše nosi s jakim frankom. Vlada će u sklopu novih mjera osloboditi mala i srednja poduzeća i hotele obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, izvijestio je zueriški dnevnik Tagesanzeiger, citirajući izvore bliske vladi.

Time bi se financijsko opterećenje tih poduzeća moglo smanjiti za do 1,3 milijardi franaka. Mjere će biti na snazi godinu dana, piše Tagesanzeiger. Ministar gospodarstva Joseph Schneider-Ammann namjerava dodatno poduprijeti turističku industriju i komisiju za tehnologiju i inovacije s po 100 milijuna franaka. Mjere o kojima je izvijestio zueriški list slične su onima koje je vlada najavila u prvoj polovini godine. U srpnju je odbacila zamisao o kontroli kapitala. Spekulira se i da bi središnja banka, koja se trenutno konzultira s vladom, mogla tijekom dana odrediti nižu granicu za tečaj franka i eura. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox