Sniženi rejtinzi talijanskih i španjolskih banaka

Agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je rejtinge trima talijanskim bankama, uključujući Intesu Sanpaolo, dok je rejtinge drugih dviju banaka, među kojima i UniCredita, stavila na razmatranje radi mogućeg smanjenja, a niže ocjene dobile su i španjolske banke.

Najnoviji potezi agencije nadovezuju se na njezinu prošlotjednu odluku o snižavanju rejtinga Italije.

Fitch je tako banci Intesi Sanpaolo snizio rejting na 'A', s 'AA-', Unione di Banche Italiane na 'A-', s 'A', a Banci Monte dei Paschi di Siena na 'BBB+', s 'A-', navodi se u priopćenju agencije objavljenom u utorak.

Također je objavila da je stavila na razmatranje rejtinge drugih dviju banaka, UniCredita i Banco Popolare, radi mogućeg sniženja.

U odvojenim su izvješćima Fitch i Standard & Poor's snizili rejtinge nekoliko najvećih najvećih španjolskih banaka, pozivajući se na pogoršanje prognoza za španjolsko gospodarstvo.

S&P je snizio rejtinge 10 financijskih institucija, uključujući i dvije najveće banke, Santander i BBVA, navodeći kao razlog "teže od prethodno predviđenog makroekonomsko i financijsko okruženje u Španjolskoj".

Prema našem mišljenju, španjolsko gospodarstvo suočava se s lošijim izgledima rasta u kratkom roku, aktivnosti na tržištu nekretnina i dalje su slabe a turbulencije na tržištu kapitala povećane.

Fitch je srezao rejtinge šest banaka, nakon prošlotjednog snižavanja rejtinga Španjolske. Ocjenjuju da će na neravnoteže u španjolskom gospodarstvu nastaviti utjecati na banke idućih 15 do 18 mjeseci. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox