Soros prodao zlato i srušio mu cijenu

Cijena zlata u utorak je zabilježila pad nakon što je nekoliko velikih 'hedge' fondova, uključujući i jedan koji kontrolira milijarder George Soros, otkrilo da su prodali većinu svojih zaliha tog dragocjenog metala, izvijestio je The Wall Street Journal.

Terminska cijena zlata za isporuke u svibnju pala je 10,60 dolara ili 0,7 posto, na 1.479,80 dolara za uncu na Comex odjelu robne burze u New Yorku. Najaktivnije se trgovalo terminskim ugovorom za zlato za isporuku u lipnju, čija je cijena također pala za 10,60 dolara, na 1.480 dolara za uncu.

Soros Fund Management objavio je u ponedjeljak navečer da je u prvom tromjesečju ove godine prodao 99 posto svog udjela ili 4,7 milijuna dionica u fondu Gold Trust (GLD). Prodane dionice vrijedile su 680 milijuna dolara na temelju cijene od ponedjeljka. Od 31. ožujka, Soros drži svega 49.400 dionica fonda u vrijednosti od 6,9 milijuna dolara, koje imaju podlogu u zlatu.

Vijest je potkopala povjerenja među investitorima, jer je Soros predvodio potražnju za zlatom u protekle dvije godine, agresivno kupujući taj plemeniti metal, čak i nakon što ga je nazivao "krajnjim imovinskim balonom".

Rast cijena

Paulson je prije dva tjedna procijenio da bi cijene zlata mogle doseći 4.000 dolara za uncu tijekom sljedećih tri do pet godina, zbog labave monetarne politike u SAD-u i Velikoj Britaniji, izvijestio je Wall Street Journal.

Analitičari Standard banke u utorak su ponovili stajalište da zlato vrijedi kupovati po cijenama ispod 1.500 dolara, napominjući da razina od 1,480 dolara ima snažnu potporu. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox