S&P poboljšao prognoze za podružnice Freedom Holding Corp. uslijed jačanja kapitalizacije i upravljanja rizicima

Međunarodna agencija za kreditni rejting, Standard & Poor’s Global Ratings, revidirala je prognozu za podružnice Freedom Holding Corp. — Freedom Finance Europe Ltd (Freedom24), Freedom Finance Global PLC, Freedom Finance JSC i Bank Freedom Finance Kazakhstan, te promijenila istu na pozitivnu i potvrdila dugoročne i kratkoročne kreditne rejtinge tih tvrtki na "B/B".


Analitičari S&P-a istaknuli su jačanje sustava upravljanja rizicima i usklađenosti holdinga, kao i poboljšanja u nadzoru bankarstva u Kazahstanu, zbog čega je također promijenjena prognoza za dugoročni rejting Freedom Holding Corp., na stabilnu i potvrđen je dugoročni rejting na "B-".

Pozitivne prognoze za Freedom Finance JSC, Freedom Finance Global PLC, Freedom Finance Europe Ltd. i Bank Freedom Finance Kazakhstan odražavaju naše mišljenje kako će dobra otpornost financijskog sektora Kazahstana na nedavne ekonomske izazove, postupno poboljšanje financijskog nadzora i daljnje jačanje upravljanja rizicima i kapitalizacije Freedom grupacije ići u korak s našim projekcijama za sljedećih 12 mjeseci, stoji u izjavi S&P-a.

Agencija očekuje da će Freedom Holding Corp. zadržati snažnu zaradu u 2024. i 2025. godini, zbog diverzifikacije prihoda kroz povećanje bankarskih i osiguravateljskih aktivnosti u Kazahstanu. U osnovnom scenariju očekujemo da će omjer rizikom prilagođenog kapitala (RAC) grupe ostati iznad 10% u sljedećih 12–24, slično onome na dan 31. ožujka 2024. (11,6%) i u isto vrijeme godinu dana ranije (9,4%).

S&P je istaknuo napore holdinga u jačanju korporativnog upravljanja:

U 2023. Freedom grupacija započela je produbljivanje okvira za upravljanje rizicima. Također, nedavno su zaposlili direktore za rizike, usklađenost i pravno savjetovanje. U svibnju 2024. povećali su broj direktora u svom odboru sa šest na sedam, pri čemu su četiri neovisna i imaju međunarodnu pozadinu.

Najpoznatija agencija za kreditni rejting bi mogla povećati ocjene poslovanja Freedom Holding Corp. u narednoj godini ako se pozitivni trendovi iz posljednjih mjeseci nastave.

Naše trenutne ocjene za operativne podružnice će se povećati u sljedećih 12 mjeseci ako zaključimo da će nastaviti izgradnju objedinjenog menadžmenta rizika i praćenja usklađenosti, te pojačati procese upravljanja rizicima. Dok god omjer rizikom prilagođenog kapitala ostaje iznad 10%, potpomognut snažnom zaradom i umjerenim rastom, FRHC će nastaviti u pozitivnom smjeru, rekli su analitičari S&P-a u izjavi.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox