S&P potvrdio HBOR-u rejtinge i negativnu prognozu

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) potvrdila je rejtinge Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za dugoročno i kratkoročno zaduživanje 'BBB-/A-3', kao i negativnu prognozu.

Naši rejtinzi za Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR), razvojnu banku u 100-postotnom državnom vlasništvu, izjednačeni su s onima Republike Hrvatske, a odražavaju našu ocjenu da je 'gotovo sigurno' da će joj država pružiti dostatnu i pravodobnu izvanrednu pomoć ako se za njom ukaže potreba, navodi se u priopćenju S&P-a.

U S&P napominju da prognoza za rejtinge HBOR-a ostaje negativna, zrcaleći negativnu prognozu za kreditni rejting Hrvatske. Podsjećaju stoga da bi rejtinge HBOR-a mogli sniziti ili izmijeniti prognozu za rejting u stabilnu ako se kreditni rejtinzi Hrvatske smanje odnosno ako prognoza za njezin rejting bude izmijenjena u stabilnu. S&P bi također mogao sniziti rejtinge HBOR-a u slučaju da mu država smanji odnosno povuče potporu, što je po mišljenju agencije malo vjerojatno.

S obzirom da je HBOR uskladio svoje aktivnosti s propisima EU-a o državnoj pomoći, kao i izvozna jamstva te financiranje, ne očekujemo da će takav razvoj situacije utjecati na bančinu važnu ulogu u planovima i mjerama za gospodarski razvoj hrvatske Vlade, dodaje se u priopćenju međunarodne rejting agencije. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox