S&P snizio prognoze rasta za eurozonu, najgore će biti u Španjolskoj

Bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je prognoze rasta za eurozonu u ovoj i idućoj godini i sada očekuje nešto veći pad aktivnosti u 2012.

U S&P-u procjenjuju da će se poslovne aktivnosti vjerojatno smanjiti 0,8 posto u 17-članoj eurozoni, naprema 0,7 posto koliko su prognozirali u srpnju. Za 2013. u agenciji očekuju stagnaciju u eurozoni, revidirajući dosadašnju prognozu o 0,3-postotnom rastu. 

Nedavni gospodarski pokazatelji ponovo su pokazali sumornu sliku za Europu, konstatirao je u priopćenju Jean-Michel Six, glavni ekonomist S&P-a za Europu. Podaci potvrđuju naše stajalište da regija ulazi u novo razdoblje recesije, nakon tri tromjesečja pada aktivnosti odnosno stagnacije u razdoblju od posljednjeg tromjesečja 2010., dodao je.

Procjene za pojedinačne zemlje pokazuje da je Španjolska u najgorem položaju, s obzirom na S&P-ovu procjenu o padu aktivnosti za 1,8 posto u ovoj godini, te za 1,4 posto u 2013. U prethodnoj prognozi očekivali su pad za 1,7 odnosno 0,6 posto.

Za Njemačku, najveće gospodarstvo eurozone, predviđaju rast od 0,6 posto u ovoj godini, nepromijenjeno u odnosu na prethodnu prognozu. U 2013. on bi trebao ubrzati na 1,2 posto u 2013., što je malo slabije od ranije predviđenih 1,4 posto. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox