S&P snizio rejting Cipra

Foto: Ilustracija

Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je rejting Cipra za dvije razine, dodijelivši mu ocjenu 'CCC+' zbog povećanog financijskog pritiska kojem je izložena ta članica eurozone budući da još nije zaključila pregovore o financijskoj pomoći. 

 Vladine opcije za financiranje sve se više sužuju a ako se tome doda i po našem mišljenju oklijevanje partnera Cipra u eurozoni da zajedno snose troškove ozbiljne bankovne krize, smatramo da je rizik nesposobnosti za podmirivanje obveza značajan i da se povećava, stoji u priopćenju S&P-a.

Prognoza za rejting ujedno je negativna, čime agencija sugerira da bi mogla dodatno sniziti ocjenu sposobnosti malene otočne zemlje da uredno podmiruje svoje financijske obveze "u slučaju eskalacije vanjskih i fiskalnih pritisaka na financiranje". Smatramo da su šanse da u 2013. dodatno snizimo rejting u najmanju ruku jedan prema tri, stoji u priopćenju.

Pregovori ciparske vlade s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Europskom središnjom bankom (ECB) i Europskom unijom o financijskoj pomoći spori su ali je određeni napredak ipak postignut, priznaju u agenciji.

U četvrtak su iz MMF-a priopćili da ne očekuju da će pregovori sa Ciprom biti završeni ove godine. Nikozija je zatražila pomoć u lipnju kada su pomoć zatražile dvije najveće banke jako izložene u Grčkoj, budući da nisu ispunile europske kriterije o bankovnom kapitalu. Mediji su suglasni da Cipru treba ukupno 17,5 milijardi eura pomoći, od čega 10 milijardi za banke, šest milijardi za državne obveznice koje dospijevaju na naplatu, te 1,5 milijardi za javne financije. Jedan je dužnosnik ciparskog ministarstva financija početkom tjedna upozorio da Cipar možda neće moći podmiriti obveze po kreditima koje dospijevaju na naplatu ovog mjeseca ako u roku od nekoliko dana s međunarodnim zajmodavcima ne postigne sporazum o pomoći. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox