S&P snizio rejting Cipra za tri stupnja

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) snizila je rejting Cipra za dugoročno zaduživanje za tri stupnja, na 'B', zbog neuspjelog dogovora ciparske vlade s međunarodnim zajmodavcima o paketu pomoći.

Sniženje rejtinga odražava stajalište S&P-a da je bonitet Cipra pogoršan nakon posljednjeg sniženja rejtinga 2. kolovoza 2012. godine, budući da vlada dosad nije uspjela dogovoriti paket potpore, dok su vanjski i fiskalni rizici ojačali, stoji u priopćenju S&P-a. 

Ujedno navode da prognoza ostaje negativna, sugerirajući da bi rejting mogao uskoro ponovno biti snižen. Procjenjujemo da su šanse otprilike jedan naprama dva da rejting bude dodatno snižen ako izostane vanjska potpora. Rejting bismo mogli sniziti i ako ocijenimo da vlada nije sposobna ispuniti uvjete iz programa 'trojke', koju čine EU, Europska središnja banka (ECN) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

S&P se također osvrnuo na tešku bankovnu krizu, djelomice izazvanu sudjelovanjem ciparskih banaka u restrukturiranju grčkog duga (privatni ulagači) koja je, kako ističu, dodatno otežana zbog pogoršane situacije u bančinim knjigama zajmova na domaćem tržištu i nedjelotvornosti u sređivanju stanja u državnim financijama. Sniženje ciparskog rejtinga 'BB' na 'B' nadovezalo se na sličnu odluku međunarodne agencije za rejtinge Moody's, koja je u prvoj polovini listopada snizila rejting Cipru i trima ciparskim bankama, ističući kako očekuje da će vlada morati spašavati posrnule banke uz vanjsku pomoć. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox