Španjolci prodajom obveznica prikupili neočekivani iznos

Španjolska je u prodajom 10-godišnjih obveznica namaknula četiri milijarde eura, više no što je planirala, objavilo je ministarstvo financija.

Sindicirano izdanje obveznica privuklo je veliki interes ulagača koji su ponudili na upis više od 7,8 milijardi eura. Prosječan prinos iznosio je 5,403 posto, navodi se u priopćenju ministarstva.

Madrid je iznenadio izdanjem obveznice kojom je želio prikupiti dvije do tri milijarde eura, a odlučio se na taj potez zbog pada prinosa na obveznice zaduženih zemalja na rubovima eurozone.

Veličina potražnje i interes ulagača izvan Španjolske, koji su kupili 80 posto izdanja, "ukazuje na poboljšanje povjerenja u solventnost španjolskog gospodarstva", kaže se dalje u priopćenju ministarstva.

Privatne banke kupile su 39 posto, a središnje banke i službene institucije 27 posto izdanja obveznica, priopćilo je ministarstvo, ukazujući na posebno veliki odaziv ulagača iz Europe i Azije.

U realizaciji prodaje obveznica sudjelovale su banke Barclays, BBVA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Santander i Societe Generale. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox