Španjolska treba samo 62 milijarde eura?!

Kreditori Španjolske ne riskiraju gubitke spašavajući tamošnje banke kojima je potrebno samo 62 milijarde od ukupno ponuđenih 100 milijardi eura, izjavio je španjolski ministar financija.

Ta otplata je naša odgovornost. Uvjeren sam da zajmodavcima ne prijete ni najmanji rizici, kazao je Luis de Guindos za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u izdanju od petka.

Ujedno napominje da će španjolske banke trebati maksimalno 62 milijarde eura kako bi se ponovno osovile na noge. Time je ponovio iznos koji je vlada u Madridu objavila krajem lipnja nakon što su nezavisni revizori iznijeli takvu procjenu.

Ostatak do 100 milijardi eura kreditne linije koju su Španjolskoj ponudili Europska unija i partneri u eurozoni služit će kao "sigurnosna rezerva", dodao je De Guindos.

Prema dokumentu o Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF), objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici nizozemskog ministarstva financija, prva tranša pomoći španjolskim bankama u iznosu 30 milijardi eura bit će isplaćena u srpnju, dok bi druga, u iznosu 45 milijardi, trebala biti isplaćena do sredine studenoga, nakon čega bi trebale uslijediti isplate manjih iznosa.

Ministri financija eurozone trebali bi se sastati 20. srpnja kako bi finalizirali navedeni sporazum. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox