Španjolske banke uskoro će tražiti spas u dokapitalizaciji?

Španjolske banke možda će trebati dodatni kapital ako gospodarske aktivnosti u zemlji nastave slabiti, upozorio je guverner središnje španjolske banke Miguel Angel Fernandez Ordonez na konferenciji u Madridu.Banke, već pogođene krahom tržišta nekretnina, suočavaju se novim valom neplaćanja rata kredita, budući da gospodarstvo tone u drugu recesiju u tri godine. Snažan oporavak španjolskog gospodarstva nije vjerojatan u kratkom roku, rekao je Ordonez. Mnogi analitičari smatraju da će španjolska vlada neizbježno morati iznaći dodatni novac za banke ili zatražiti pomoć od Europe.

U međuvremenu, prinosi na španjolske državne obveznice nastavili su rasti nakon što su se u utorak ponovno otvorila europska financijska tržišta nakon četverodnevnih uskrsnih blagdana. Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice skočili su za 9 baznih bodova na 5,83 posto, premašivši visokih 5,74 posto zabilježenih prošlog tjedna. Ti prinosi sada su na najvišoj razini od početka ECB-ove operacije dugoročnog refinanciranja.

Španjolska vlada pod velikim je pritiskom da pokaže kako može pokrenuti gospodarstvo i smanjiti proračunski manjak te izbjeći traženje vanjske pomoći. U ponedjeljak navečer izdala je prilično nejasno priopćenje o uštedi 10 milijardi eura na području obrazovanja i zdravstvene potrošnje, no u njemu nije navela mjere kojima planira ostvariti takvu uštedu. Zbog straha od intenziviranja dužničke krize u eurozoni, porasli su danas i prinosi za talijanske 10-godišnje državne obveznice i to za 15 baznih bodova na 5,5 posto, na najvišu razinu od veljače. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox