Spevec: Brodogradilišta treba prodati do sredine 2013.

Pitanje je koliko je izvediva najava iz nove Vlade da će se dosadašnji proces privatizacije brodogradilišta poništiti i krenuti iznova jer Hrvatska je potpisivanjem Ugovora o pristupanju EU preuzela jasnu obvezu da brodogradilišta mora privatizirati do ulaska u EU sredinom 2013. godine, rečeno je na konferenciji za novinare Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Ne znam kako bi bilo moguće ponovno pregovarati o brodogradilištima, kako je to najavio Slavko Linić, a ako se raspiše novi natječaj sadašnji programi restrukturiranja, koje je odobrio AZTN, više ne vrijede, pa bi se cijeli postupak trebao ponoviti, istaknula je predsjednica Vijeća AZTN-a Olgica Spevec. AZTN ne odlučuje kome će brodogradilišta biti prodana već samo jesu li ispunjeni propisani uvjeti, no dodatak 8 Ugovoru o pristupanju jasno regulira obvezu o privatizaciji brodogradilišta, a Hrvatska mora poštovati međunarodne ugovore, kaže Spevec.

Državne potpore

Državne potpore za brodogradnju iznosile su u 2010. godini 1,24 milijarde kuna, pri čemu treba napomenuti da je država gotovo potpuno prestala subvencionirati brodogradnju, za što je izdvojeno svega četiri milijuna kuna, ali su zato sva ostala sredstva otišla na državna jamstva.

Tako su izdana jamstva s 870 milijuna kuna u 2009. skočila na 1,240 milijardi kuna u 2010. godini, od čega 772 milijuna kuna otpada na protestirana (aktivirana) jamstva. Udio državnih jamstava za brodogradnju time je prešao 13 posto od ukupnih državnih potpora. (Hina/jk)

 

 

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox