Spevec: Sustav državnih potpora ne pruža šanse za razvoj gospodarstva

Uz sustav državnih potpora kakav se provodi u Hrvatskoj male su šanse za ozbiljniji razvoj gospodarstva i značajniji priljev investicija, rekla je predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec.

Naslijedili smo sustav koji je na žalost još uvijek dominantan i u kojem država podupire sektore s poteškoćama, nauštrb horizontalnim potporama istraživanju, razvoju i inovacijama, rekla je čelnica AZTN-a na zatvaranju projekta "Cro Compete" u sklopu pretpristupnog programa EU-a IPA.

Tijekom prošle godine, po njezinim je riječima, država za potpore izdvojila 11 milijardi kuna i to najveći dio za vertikalne to jest sektorske potpore. Najviše je otišlo za poljoprivredu, i to 4 milijarde kuna, a s 3 milijarde kuna država je podupirala brodogradnju.

Sustav nauštrb cijelog gospodarstva nema smisla

Istovremeno, za horizontalne potpore izdvojeno je jedva milijardu kuna pri čemu za istraživanje i razvoj, zapošljavanje i usavršavanje te malo i srednje poduzetništvo 650 milijuna kuna.

Spevec ocjenjuje da potpora određenim sektorima nauštrb cijelog gospodarstva nema smisla i da je suprotna praksi u zemljama EU-a u kojima se više od 99 posto iznosa potpora odnosi na horizontalne potpore i to u aktivnosti u kojima tržište ne može dati rezultate - istraživanje i razvoj, inovacije, zaštita okoliša itd.

Kod nas je trend drukčiji i to se mora promijeniti želimo li snažniji zamah gospodarstva i investicija, kaže Spevec. (Hina/jh)

 

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox