Sretno im bilo: Francuska mora uštedjeti 100 mlrd. € kako bi uvela red u svoje financije

Francuski premijer Francois Fillon predstavio je planove kojima vlada namjerava uštedjeti 100 milijardi eura kako bi do 2016. uravnotežila svoj proračun.

Ministar Fillon je najavio niz proračunskih mjera štednje i povećanja poreza kako bi francuske financije stavio pod kontrolu i sačuvao najviši rejting AAA. Kako bi deficit došao na nulu do 2016., što je naš cilj, moramo uštedjeti nešto iznad 100 milijardi eura, rekao je Fillon. Nezamislivo je to učiniti isključivo povećanjem poreza, kako to predlaže oporba. To bi dovelo do utrostručenja poreza na dohodak i udvostručenja poreza na dodatnu vrijednost (PDV-a), objasnio je.

U mirovinu sa 62 godine

Za iduću godinu planirane su dodatne proračunske uštede u iznosu 500 milijuna eura. Među glavne mjere štednje spada podizanje dobi za odlazak na mirovinu već 2017., umjesto 2018. kao što je dosada planirano. Dob će biti podignuta sa sadašnjih 60 na 62 godine. Stopa poreza na dodatnu vrijednost na mnoge proizvode i usluge bit će podignuta s 5,5 na sedam posto, uz izuzeće osnovnih potrepština poput prehrambenih artikala.

Vlada će iznimno u 2011. i 2012. nametnuti više poreze velikim poduzećima čiji godišnji promet premašuje 250 milijuna eura, čime namjerava prikupiti po 1,1 milijardu eura. Nove su mjere na vrhu popisa mjera štednje, kojima vlada između ostalog namjerava povećati porezne za imućne i zatvoriti rupe u poreznom sustavu, nakon što je nedavno revidirala naniže procjenu rasta BDP-a u idućoj godini, sa 1,75 na jedan posto. (Hina/jk) 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox