Standard & Poor's: Grčka ostaje u "selektivnom bankrotu"

Agencija za kreditni rejting Standard&Poors dodijelila je novim grčkim obveznicama 'CCC' rejting, a rejting Grčke zadržala na "selektivnom bankrotu", objavila je agencija u četvrtak.

Dodijeljeni rejting 'CCC', koji je viši nego rejting zemlje, ograničen je ipak nesigurnim prognozama grčkoga rasta što slabi politički konsenzus oko ambicioznih i nepopularnih reformi, kao i još uvijek velikom vanjskom i fiskalnom dugu, čak i nakon završetka restrukturiranja duga, pojašnjava agencija.

Rejting također odražava naše dvojbe oko primjene ambiciozne fiskalne konsolidacije predviđene u drugom paketu pomoći Grčkoj, navodi Standard's&Poors. Grčka vlada izdala je 12. ožujka nove obveznice, nakon što je 85,8 posto privatnih kreditora prihvatilo ponudu o zamjeni postojećih grčkih obveznica novima, čime je postignut cilj najvećeg restrukturiranja državnog duga u povijesti.

Agencija kaže kako će zadržati rejting Grčke na "selektivnom bankrotu" dok se ne izvrši zamjena obveznica koja bi trebala biti obavljena do 11. travnja. Nakon zamjene, kaže agencija, vjerojatno ćemo smatrati da je selektivni bankrot Grčke izliječen i dodijeliti joj kreditini rejting 'CCC'.

Zamjenom obveznica otpisat će se oko 100 milijardi eura duga Grčke, čime je ispunjen uvjet potreban da bi Atena dobila drugi paket pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot. (Hina/jk)

 

 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox