Standard & Poor's snizio rejting HBOR-a na BB+/B

Foto: Shutterstock

Agencija Standard & Poor's snizila je danas rejting Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za dugoročno i kratkoročno zaduživanje s 'BBB-/A-3' na 'BB+/B', uz stabilnu prognozu, sukladno u petak sniženom rejtingu Republike Hrvatske. 

Procjenjujemo 'gotovo sigurnom' vjerojatnost da će država osigurati izvanrednu potporu HBOR-u u slučaju financijskih neprilika, i to dovoljnu i na vrijeme, navodi se u priopćenju S&P-a.

Takvu svoju ocjenu u S&P-u temelje na činjenici da HBOR ima presudnu ulogu u ostvarivanju ključnih ekonomskih, socijalnih i političkih ciljeva Vlade, posebice u razvoju hrvatskog gospodarstva i promociji izvoza.

Ujedno, temelje je i na integralnoj povezanosti HBOR-a s hrvatskom Vladom kroz potpuno državno vlasništvo, zastupljenost Vlade u nadzornom odboru HBOR-a, te financijsku podršku Vlade u obliku redovitih godišnjih doprinosa HBOR-ovu kapitalu i statutarnim obvezatnim garancijama, čime se osigurava da HBOR može otplaćivati svoje dugove.

Stabilna prognoza za rejting HBOR-A također odražava stabilnu prognozu za rejting Republike Hrvatske, napominju u S&P-u, ističući će ona mijenjati u skladu s prognozom za rejting vlasnika, hrvatske države. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox