Štednja od 2 milijarde franaka: Švicarska banka UBS otpušta 3.500 ljudi

Švicarska banka UBS planira ukinuti oko 3.500 radnih mjesta, od čega gotovo polovinu u investicijskom ogranku, kako bi do kraja 2013. smanjila troškove za oko dvije milijardi franaka godišnje.

Ukidanje radnih mjesta najavljeno je već prošlog mjeseca, prilikom objave neočekivano slabe dobiti u drugom tromjesečju zbog lošeg rezultata u poslovanju s obveznicama.

Poput konkurentske grupe Credit Suisse AG, i UBS muku muči s povećanim regulatornim troškova i jakim frankom, koji mu nagrizaju dobit.

Cilj je danas najavljenih mjera da se poboljša efikasnost poslovanja. UBS će i dalje budno kontrolirati troškovnu osnovicu i istodobno nastaviti ulagati u područja na kojima bilježi rast, stoji u bančinom priopćenju, objavljenom u utorak.

Oko 45 predviđenih rezova bit će provedeno u investicijskoj banci, 35 posto u odjelu za upravljanje imovinom i u bankovnom poslovanju u Švicarskoj, 10 posto u ogranku za upravljanje međunarodnom imovinom i 10 posto u američkim ograncima za upravljanje imovinom. Banka očekuje da će trošak restrukturiranja iznositi oko 550 milijuna švicarskih franaka, pri čemu će oko 450 milijuna biti zabilježeno u drugoj polovini godine. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox