Stigli Japanci: Zanima ih ulaganje u domaću infrastrukturu, graditeljstvo i turizam

Sektori infrastrukture, energetike, graditeljstva i turizma područja su suradnje koje zanimaju japanske tvrtke, posebice u kontekstu ulaska Hrvatske u EU, istaknuto je na Hrvatsko-japanskom poslovnom forumu koji je održan u Hrvatskog gospodarskoj komori u sklopu posjete izaslanstva Japanske udruge poslodavaca - Keidanren Hrvatskoj.

Cilj foruma je razgovarati o unapređenju gospodarske suradnje te promjenama uvjeta poslovanja koji će nastupiti ulaskom Hrvatske u EU.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je povoljan prometni položaj Hrvatske kao i pogodnosti za distribuciju proizvoda na tržištu regije te istočne Europe. Također je istaknuo mogućnosti suradnje u području infrastrukture, turizma, elektroindustrije, ruralnog razvoja, a osobito energetike kao jednog od prioritetnih područja hrvatskog razvoja.

Hrvatska bi 1. srpnja 2013. trebala postati članica EU i u tom kontekstu čine se mnoge reforme u društvu i ekonomiji i to velikom brzinom, kazao je supredsjedatelj Odbora za Europu udruge Keidanren i predsjednik Uprave Sumitomo Life Insurance Company Shinichi Yakoyama napominjući kako su spremni uključiti se u taj proces, posebice u sektorima energetike, transporta i infrastrukture.

Svojim posjetom Hrvatskoj, japansko izaslanstvo, kako je kazao, želi produbiti svoja znanja o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj kao i o politici privlačenja stranih investicija.

Vrata za ulazak u EU

Voditelj Odjela za prekomorske zemlje pri HGK Miroslav Karamarković kazao je kako cilj posjeta japanskih poslodavaca nije sklapanje konkretnih poslova već želja da dobiju uvid u stanje hrvatskog gospodarstva jer im možemo biti vrata za ulazak na EU tržište.

Na skupu su sa hrvatske strane bili predstavnici Zagrebačke banke, PBZ-a, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Končar - Elektronike i Informatike, Agrokora, Ericssona N. Tesle te japanske tvrtke Yazaki koja ima svoj istraživački centar u Zagrebu, dok je u japanskom izaslanstvu 22 predstavnika, među kojima predstavnici tvrtki Mitsubishi, Toshiba, Hitachi i Toyota.

Japanska udruga poslodavaca Keidanren je najvažnija japanska gospodarska udruga koja okuplja 1.300 pojedinačnih kompanija i stotinjak drugih ekonomskih organizacija.

Prema podacima HGK, robna razmjena između Hrvatske i Japana u prošloj je godini iznosila 309 milijuna američkih dolara, pri čemu Hrvatska bilježi deficit od oko 161 milijun dolara. Hrvatski je izvoz u Japan prošle godine iznosio 73,9 milijuna dolara, što je porast za 52 posto u odnosu na 2010. godinu, dok je istodobno uvoz iz Japana smanjen za 3,8 posto, na 235,2 milijuna dolara. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox