Stižu nove kapitalne investicije vrijedne 8 milijardi kuna

U Vladi spremaju velika ulaganja u vrijednosti od 8 milijardi kuna, a to bi trebalo zaustaviti gospodarski pad, piše Večernji list.

Ulaganja se spremaju u četiri razvojne poluge: energetiku, željeznice, turizam i okoliš. Ministar financija Slavko Linić osobno će koordinirati projekte i ulaganja HŽ-a koje bi uz HEP trebale biti jedna od pokretača. Da su namjere Vlade doista ozbiljne potvrdio je i ministar financija Slavko Linić. S EBRD-om razgovaramo o kreditu od 400 milijuna eura za programe u željeznici. Riječ je o ulaganjima u infrastrukturu, nabavu novih lokomotiva za teretni promet i vlakova za putnički promet, rekao je Linić. O kreditu za nove lokomotive s EBRD-om razgovaraju i Končar i Gredelj.

U planu je i modernizacija pruge Zagreb-Rijeka, a ministar dodaje da su u HŽ-u svi projekti pripremljeni da bi se brzo moglo početi s realizacijom. U stanju pripravnosti su i poslovi s dalekovodom, a projekti su pripremljeni i za desetak investicija u vjetroelektrane i solarne elektrane. Sugovornik iz struke za Večernji list pojasnio je da to ipak nije lako moguće jer su prije toga potrebna velika ulaganja u tradicionalne elektrane. Napominje da se na sustav koji postoji ne može priključiti dodatna količina energije iz vjetroelektrana, a da se ne sagrade sekundarne elektrane koje bi trebale proizvedenom energijom održavati sustav stabilnim u trenutcima kada vjetra nema.

Hrvatska bi u idućih nekoliko godina trebala povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora više od 10 puta što bi moglo izazvati veliku borbu investitora za suglasnost HEP-a. Iz Ministarstva najavljuju i da će do ljeta postojati zakonski okvir koji će omogućiti da se stotine škola, vrtića, dvorana i ostalih javnih zgrada obnovi kako bi postale energetski učinkovite. Smatraju da je to dobar model da se pokrene investicijski ciklus. Do kraja godine trebao bi biti gotov i zakon prema kojemu će se građevinska dozvola moći dobiti samo za gradnju energetski učinkovitih građevina. (HT)

 

Izvor: Večernji list, 1. veljače 2012.
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox