Stopa zaposlenosti u Hrvatskoj samo 38,9 posto

Prema podacima ankete o radnoj snazi koju Državni zavod za statistiku provodi na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO), broj nezaposlenih u drugom se tromjesečju 2012. smanjio za 24 tisuće u odnosu na prvo tromjesečje ove godine te je iznosio 249 tisuća.

Istovremeno, broj zaposlenih porastao je, i to za 71 tisuću u promatranom razdoblju pa je broj zaposlenih na kraju drugog tromjesečja bio 1,47 milijuna. Iako navedena kretanja odgovaraju uobičajenim sezonskim trendovima na tržištu rada uslijed zapošljavana prije početka glavne turističke sezone, dugotrajnost negativnih trendova i promjene na godišnjoj razini upućuju na nastavak pogoršanja.

Stopa nezaposlenosti se s 16,4% u prvom tromjesečju spustila na 14,5%. Blago smanjenje nezaposlenosti i stopa zaposlenosti te stopa aktivnosti bilježe blago poboljšanje. Stopa aktivnosti (omjer aktivnog stanovništva i radno sposobnog stanovništva) iznosi 45,5% pa omjer neaktivnog i aktivnog stanovništva iznosi 1,20, što znači da na svaku aktivnu osobu statistički dolazi 1,20 radno neaktivnih osoba.

Stopa zaposlenosti (omjer broja zaposlenih i ukupnog radno sposobnog stanovništva) iznosi svega 38,9%. Ukupno radno sposobno stanovništvo starije od 15 godina iznosi 3,71 milijuna, od čega je 1,71 milijuna aktivnih (zaposleni i nezaposleni), a 2,06 milijuna neaktivnih (bez značajnijeg rasta). Iako će i treće tromjesečje vjerojatno pokazati pad broja i stope nezaposlenosti, prosječna ILO stopa nezaposlenosti zasigurno će biti na višoj razini nego 2011. godine, zaključuju analitičari RBA. (jk) 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox