Sudbina Grčke ovisi o revizorima EU-a i MMF-a

Revizori Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, takozvana trojka grčkih kreditora, vraćaju se u utorak u Atenu u potrazi za odgovorima na pitanja kako tamošnja vlada namjerava pokrenuti provedbu nepopularnih strukturnih reformi, nakon čega će odlučiti o daljnjoj financijskoj pomoći Grčkoj

U pitanju je daljnje smanjenje potrošnje za 11,5 milijardi eura u razdoblju od 2013. do 2014. godine, koje je Grčka prvotno trebala definirati još u lipnju, temeljem sporazuma o pomoći potpisanih ranije ove godine. Također, problem je i privatizacija, koja kasni mjesecima.

Izvješće trojke grčkih kreditora odredit će hoće li Grčka dobiti do rujna svježe kredite u visini od 31,5 milijardi eura u sklopu programa sanacije svojih dugova. Bez tog novca, grčka vlada neće moći platiti dug koji joj dospijeva na naplatu te neće moći isplaćivati plaće i mirovine iz proračuna.

Dva predstojeća mjeseca su najkritičnija, upozorio je u nedjelju grčki ministar razvitka Costis Hatzidakis. Nema mjesta za kašnjenje ... Zemlja je u izvanrednom stanju, rekao je za dnevni list Ethnos.

Ako sadašnja vlada ne uspije, sljedeća će biti vlada drahme, rekao je, misleći na bivšu grčku valutu, za koju mnogi analitičari smatraju da će je krizom pogođena država možda morati ponovno uvesti.  (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox