Summit EU-a nije potaknuo tečaj eura

Tečaj eura prošloga je tjedna na valutnim tržištima znatno oscilirao jer su ulagači nervozno reagirali na svaku vijest uoči summita Europske unije na kojemu se odlučivalo o sudbini eurozone i odluke Europske središnje banke o labavljenju monetarne politike.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti ostao je na tjednoj razini gotovo nepromijenjen, na 1,3386 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu oslabio 0,7 posto, na 103,65 jena. I američka je valuta oslabila prema japanskoj, pa joj je cijena pala za 0,4 posto, na 77,63 jena.

Veći pritisak na euro uslijedio je u četvrtak, nakon što je Europska središnja banka poručila da ne kani povećati program kupnje obveznica prezaduženih članica eurozone. Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je kako kupovina državnih obveznica ne može trajati unedogled.

To je krupna stvar, budući da se puno ulagača oslanjalo na ECB, a banka je u stvari tržištima iznenada izmaknula tlo pod nogama. Prisutan je određen šok jer je ranije ECB sugerirao da će banka, ako čelnici EU-a srede stvari, intenzivirati kupovine obveznica i pružiti potporu. Predsjednik ECB-a Draghi sada sugerira da je iznenađen takvim tumačenjem i da nije signalizirao velike kupovine obveznica - kazao je Brian Dolan, strateg u Forex.comu.

Slabljenje eura bila je i posljedica gubitka njegove prednosti u odnosu na američku i druge valute s niskim kamatnim stopama, nakon što je ECB snizila ključnu kamatu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 1 posto.

Ipak, u petak je euro ojačao, a podršku su mu pružili planovi kineske središnje banke o uspostavi 300 milijardi dolara vrijednog fonda za upravljanje investicijama u SAD-u i Europi. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox