Suradnja Slovačke i Hrvatske... na željeznici, ali i tome kako povući novac iz EU

U ponedjeljak 11. srpnja 2011. u Zagrebu je potpisan Sporazum o suradnji između HŽ Carga i  tvrtke Železničná spoločnost' Cargo Slovakia za sljedeće tri godine. Sporazum su potpisali Zlatko Rogožar, predsjednik Uprave HŽ Hrvatskih željeznica holdinga i direktor HŽ Carga, i Pavol Ďuriník, generalni direktor slovačke tvrtke.

Sporazumom je obuhvaćena suradnja u području poslovne organizacije, upravljanja projektima, razmjene tehničkih znanja, nabave novih vagona i rezervnih dijelova, izrade novih vagona RoLa za prijevoz teretnih vozila, planiranja i eksploatacije teretnih vlakova, održavanja željezničkih vozila te logistike i marketinga u području željezničkoga teretnog prijevoza.

Nakon potpisivanja sporazuma održan je bilateralni sastanak na kojemu su uz predsjednike Uprava Zlatka Rogožara i Pavola Ďuriníka bili Oliver Krilić, direktor HŽ Vuče vlakova,  Branimir Jerneić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Renato Humić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Vladimír Ľupták, predsjednik Uprave Infrastrukture ŽSR-a, Miloš Jaroška, član Uprave ŽOS-a Trnava, i Mário Máťaš, predsjednik Uprave i generalni direktor Smart Corporationa.

Kao zemlja članica Europske unije Slovačka ima mnogo iskustva s povlačenjem namjenskih sredstava iz EU-ovih fondova. Zbog toga će HŽ Infrastruktura tražiti pomoć slovačkih kolega u prenošenju iskustava da bi se pripremio što veći broj projekata te da bi se povukla maksimalna sredstva namijenjena obnovi i izgradnji željezničke infrastrukture.

Na bilateralnome sastanku razgovaralo se o mogućnostima daljnjeg poboljšanja suradnje u prijevozu tereta, osobito u prijevozu rude, te o usmjeravanju prijevoza roba prema jadranskim lukama, ponajprije prema Luci Rijeka. Da bi dogovorili konkretnu suradnju, uskoro će se sastati odjeli prodaje HŽ Carga i Carga Slovakia.
Na području putničkog prijevoza, od sljedeće turističke sezone razmotrit će se mogućnost uvođenje izravne linije Split - Bratislava. S obzirom na broj slovačkih turista koji ljetuju u Hrvatskoj, ta je linija poželjna, a osim prijevoza putnika bio bi omogućen i prijevoz automobila. (PS/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox