Sve gore i gore: Ekonomisti ne isključuju novu recesiju za Hrvatsku

Ekonomski institut Zagreb je smanjio svoje prognoze za hrvatsko gospodarstvo u odnosu na prognoze objavljene prije tri mjeseca i sada očekuje rast BDP-a od 0,5 posto u ovoj godini i 0,8 posto u 2012., uz značajno povećanje neizvjesnosti oko budućih kretanja.

Uz spori oporavak realnog sektora, ne očekuje se rast zaposlenosti prije kraja 2012., a stopa nezaposlenosti bi se mogla zadržati na razini oko 18 posto, procjenjuju u EIZ-u.

Uz ovakav scenarij blagog oporavka, analitičari Ekonomskog instituta izražavaju zabrinutost zbog rastuće nestabilnosti globalne ekonomije i visoke ranjivosti domaćeg gospodarstva na inozemne šokove.

U slučaju nastavka nestabilnosti u eurozoni, ne isključuje se mogućnost da hrvatsko gospodarstvo uđe u novu recesiju, koja bi mogla ostaviti snažne posljedice na gospodarstvo kroz gubitak radnih mjesta i potrebu za snažnim strukturnim prilagodbama u nepovoljnom okruženju, upozoravaju iz EIZ-a. Iako bi skori ulazak u EU trebao biti poticajan za domaće gospodarstvo, sadašnji problemi eurozone, smatraju analitičari Instituta, mogli bi značiti izostanak većih kratkoročnih koristi. (Hina/jk)

 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox